Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Η κατάσταση κλιμακώθηκε στα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.Συναγερμοί αεροπορικής επιδρομής σήμανε στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας

 Οι Αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου ζήτησαν από τους Σέρβους που ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια να καταχωρίσουν εκ νέου τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα και έγγραφα, ανέφερε το RTS στις 31 Ιουλίου.

Η αστυνομία της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου περίπου στις 18:15 τοπική ώρα (19:15 ώρα Μόσχας) απέκλεισε εν μέρει το διοικητικό σημείο της διέλευσης Brnjak στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο σερβικός και αλβανικός πληθυσμός της πόλης Kosovska Mitrovica συγκεντρώνεται σε ομάδες στα μέρη τους της πόλης.

Αυτόπτες μάρτυρες στα κοινωνικά δίκτυα άρχισαν να ανεβάζουν πλάνα από το πώς οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου προχώρησαν στα σύνορα με τη Σερβία.

Με τη σειρά του, το σερβικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τη συμμετοχή της σερβικής πλευράς στην αύξηση της έντασης με το Κόσοβο. Σε ανακοίνωσή τους, τα τμήματα σημείωσαν ότι η Πρίστινα σκόπιμα διαδίδει παραπληροφόρηση στον αέρα, τα κοινωνικά δίκτυα και τους ιστότοπους σχετικά με υποτιθέμενες συγκρούσεις και συγκρούσεις με τον σερβικό στρατό.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ομιλία του προς τους συμπολίτες του, είπε ότι η αστυνομία της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά των Σέρβων που ζουν στα βόρεια της περιοχής. Σημείωσε επίσης ότι η σερβική πλευρά σκοπεύει να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή με κάθε μέσο και κάλεσε τις χώρες που αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο να επηρεάσουν την κυβέρνηση της δημοκρατίας.

«Πιστεύω ότι ποτέ δεν βρεθήκαμε σε πιο δύσκολη και δύσκολη κατάσταση από σήμερα. Γιατί το είπα αυτό; Το καθεστώς της Πρίστινα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη διάθεση στον κόσμο παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα», εξήγησε ο Βούτσιτς.

Ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι το Βελιγράδι συνεχίζει να υποστηρίζει την ειρήνη στην περιοχή με οποιοδήποτε κόστος και ζήτησε από τους Σέρβους να μην απαντήσουν σε προκλήσεις. Ο πολιτικός απηύθυνε επίσης ξεχωριστή έκκληση στις χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τις κάλεσε να επηρεάσουν την ηγεσία της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα ζητήσουμε ειρήνη και θα ζητήσουμε ειρήνη, αλλά θα σας πω αμέσως: δεν θα υπάρξει παράδοση και η Σερβία θα κερδίσει. Αν προσπαθήσουν να αρχίσουν να διώκουν Σέρβους, να εκφοβίζουν τους Σέρβους, να σκοτώνουν Σέρβους, η Σερβία θα κερδίσει», τόνισε ο Βούτσιτς.

Αργά το βράδυ της 31ης Ιουλίου, ο Βούτσιτς έφτασε στο κτίριο του Γενικού Επιτελείου, ανέφερε το κανάλι Telegram Serbsky Vestnik .

Ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια (KiM) υπό την κυβέρνηση της Σερβίας, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι η απαγόρευση που επιβλήθηκε από τις αρχές της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου την 1η Αυγούστου στην είσοδο με σερβικά έγγραφα και αριθμούς αυτοκινήτων που εκδόθηκαν στη Σερβία είναι απαράδεκτο και αποσκοπεί στην εκδίωξη των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Πρίστινα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πίσω από αυτό να σταματήσουν τις προκλήσεις και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν πρόκειται για άμεση επίθεση στις ελευθερίες τους και σκόπιμα θα κλιμακωθούν για να ξεκινήσουν ένα στρατιωτικό σενάριο, δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι πριν από την έναρξη των αντιποίνων με τη Σερβία, οι παράνομες σερβικές δομές στο βόρειο τμήμα της χώρας άρχισαν να μπλοκάρουν τους δρόμους.

«Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και ασφάλειας της χώρας μας συλλέγουν πληροφορίες, παρακολουθούν την κατάσταση και θα ενεργήσουν για την υπεράσπιση του νόμου και των πολιτών, της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας», είπε.

Σύμφωνα με τον Κούρτι, για την τρέχουσα κατάσταση ευθύνονται ο επικεφαλής της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο διευθυντής του Γραφείου του Κοσσυφοπεδίου, Πέταρ Πέτκοβιτς.

Το βράδυ της 31ης Ιουλίου, η σερβική εφημερίδα Danas ανέφερε για σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στα βόρεια της μερικώς αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σειρήνες λειτουργούν εδώ και μία ώρα. Δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για δοκιμαστική εκτόξευση συστημάτων προειδοποίησης ή για σήμα συγκέντρωσης τοπικών δυνάμεων αυτοάμυνας.

Η αλβανική έκδοση του Albania Daily News , επικαλούμενη τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε για τα θύματα των πυροβολισμών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Ένας αστυνομικός και δύο πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών. Οι πληγέντες κάτοικοι αποδείχθηκε ότι ήταν πολίτες της Σερβίας.

Οι πληροφορίες για έναν Σέρβο που ξυλοκοπήθηκε από μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες διανεμήθηκαν από την εφημερίδα Kurir στα κοινωνικά δίκτυα, δεν είναι αληθινές, δήλωσαν αξιωματικοί επιβολής του νόμου του Κοσσυφοπεδίου. Κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τα ψεύτικα και να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης.

Το βράδυ της 31ης Ιουλίου, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, στο πλαίσιο της απογευματινής ομιλίας του σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να επηρεάσει τις αρχές του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου. Αυτό ανακοίνωσε μετά από συνάντηση στο Γενικό Επιτελείο με τον αρχηγό του, στρατηγό Milon Moysilovich.

Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι αρχές εργάζονται για την επίλυση της κατάστασης. Ο Βούτσιτς είναι πεπεισμένος ότι η αποκλιμάκωση είναι κοντά, καθώς «θα έρθουμε σε ειρήνη με νέες συμβιβαστικές λύσεις», είπε. Κατά τη γνώμη του, αυτό είναι το μεγαλύτερο πολιτικό καθήκον για τις επόμενες ημέρες.

Μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου έγινε γνωστό ότι το Κόσοβο ανέβαλε τη διαδικασία απαγόρευσης σερβικών εγγράφων για την 1η Σεπτεμβρίου.

Το 2008, οι δομές του Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας στην Πρίστινα κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Σερβία. Σύμφωνα με το σερβικό σύνταγμα, το έδαφος του μη αναγνωρισμένου κράτους είναι μια αυτόνομη επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια εντός της χώρας. Η δημοκρατία δεν αναγνωρίζεται από δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Κίνα, η Ισπανία και η Ελλάδα.

https://iz.ru/1373012/2022-08-01/na-granitce-kosova-i-serbii-proizoshla-eskalatciia-situatcii