Vedomosti: Ο Πούτιν θα συζητήσει το θέμα της πυρηνικής συμφωνίας κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη
Οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας θα έχουν συνάντηση για την επίλυση της συριακής κρίσης κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τεχεράνη. Εξάλλου, ο Πούτιν θα συζητήσει το θέμα της πυρηνικής συμφωνίας με τον Πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημειώνει η Vedomosti.
Ο Kamal Kharazi, ανώτερος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, δήλωσε στις 17 Ιουλίου ότι «μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, μπορέσαμε να εμπλουτίσουμε ουράνιο στο 60% και μπορούμε εύκολα να παράγουμε ουράνιο εμπλουτισμένο στο 90%. «Το Ιράν έχει τεχνικά μέσα για να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα, αλλά το Ιράν δεν έχει αποφασίσει ακόμη να την κατασκευάσει», επεσήμανε ο Χαραζί. "Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε σχεδόν 30 χρόνια κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα πέσει στο τέρμα. Σημαίνει επίσης ότι η κίνηση του [πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ να αποσυρθεί από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης θα μπορούσε να είχε δώσει το πυρηνικό του Ιράν προγραμματίστε μια ώθηση αντί να την εμποδίσετε», επεσήμανε ο Διευθυντής Προγραμμάτων στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Ιβάν Τιμοφέεφ.
Οι δηλώσεις του Kharrazi καθιστούν σαφές ότι το Ιράν είναι έτοιμο να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση με το JCPOA μόνο εάν οι ΗΠΑ παρέχουν μια σημαντική παραχώρηση, δήλωσε ο Adlan Margoyev, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Η αφαίρεση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων θα ήταν μια επιλογή, αλλά δεν συνέβη. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλοι ουσιαστικοί τρόποι για να αποδείξει η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη ότι η επιστροφή στη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία θα είναι επωφελής και δεν θα είναι αρκετό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν απλώς στο JCPOA, πρόσθεσε ο Μαργκόγιεφ.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η Τεχεράνη πιστεύει ότι εάν αποτύχουν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της συμφωνίας, το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις. Επιπλέον, ο Μαργκόγιεφ σημειώνει ότι από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, το Ιράν αύξησε τις εξαγωγές του πετρελαίου κατά 30%, κυρίως προς την Κίνα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτό. Ωστόσο, είναι άλλο ότι η αποτυχία των προσπαθειών για την αποκατάσταση του JCPOA θα οδηγήσει σε άνοδο των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, είτε επειδή οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν τις σχετικές εγκαταστάσεις είτε επειδή το Ιράν θα αποκτήσει πυρηνική βόμβα.
Izvestia: Η ΕΕ μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό των κυρώσεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να εγκρίνει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία πριν από το τέλος της εβδομάδας. Το έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας που συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις 15 Ιουλίου περιλαμβάνει εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό και μέτρα για αύξηση του ελέγχου στις εξαγωγές διπλής χρήσης και προηγμένων τεχνολογιών στη Ρωσία. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες με τους οποίους συνεντεύχθηκε η Izvestia είναι βέβαιοι ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν καθόλου τρόπους να επιβάλουν κυρώσεις. Εξάλλου, το νέο πακέτο περιέχει μια σειρά από εξαιρέσεις, οι οποίες διευκολύνουν ιδιαίτερα τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων.
"Η ΕΕ έχει σαφώς εξαντλήσει τις δυνατότητές της να επεκτείνει τις κυρώσεις. Όσον αφορά τον χρυσό, δεν θα υπάρξει πλήρες εμπάργκο επειδή δεν θα ισχύει για κοσμήματα και ράβδους χρυσού. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν σε καμία περίπτωση την εξαγωγική ικανότητα της Ρωσίας στο Επιπλέον, η Ρωσία μπορεί εύκολα να ανακατευθύνει τις εξαγωγικές ροές σε άλλες χώρες», σημείωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, Ντμίτρι Σουσλόφ.
"Όσον αφορά το εμπάργκο χρυσού, δεν μπορώ παρά να το χαιρετίσω. Πιστεύω ότι πρέπει να κρατάμε χρυσό αποθηκευμένο στο σπίτι αντί να τον ανταλλάσσουμε με χαρτονομίσματα", Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή του κοινοβουλίου) Επισήμανε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Alexey Chepa. "Είναι η Ευρώπη που υποφέρει περισσότερο από τον πόλεμο των κυρώσεων. Η κυνική στάση των ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στον λαό τους είναι απίστευτη. Μπορούμε να δούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού και τις τιμές να εκτινάσσονται στα ύψη. Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, αναδύονται και πολιτικά ζητήματα καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραίτηση σε ορισμένες δυτικές χώρες», πρόσθεσε ο βουλευτής.
Σύμφωνα με τον Suslov, οι περιορισμοί που έχουν ήδη επιβληθεί είναι υπερβολικοί. "Οι χώρες της ΕΕ συζητούν όλο και περισσότερο το μπούμερανγκ των κυρώσεων που τις τσιμπάει πιο οδυνηρά. Αυτό για το οποίο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιδιώκουν να πείσουν τους πολίτες δεν είναι η ανάγκη επιβολής νέων περιορισμών αλλά η ανάγκη να περιμένουμε και να δούμε τις επιπτώσεις των υφιστάμενων", ο ειδικός διάσημος.
Nezavisimaya Gazeta: Το παγκόσμιο ΑΕΠ πρόκειται να κάνει σκληρή προσγείωση
Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε για αρνητικές αλλαγές στις παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις που θα περιέχει η έκθεσή του Ιουλίου. Όσον αφορά τη Ρωσία, η επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών δημιουργεί κινδύνους μείωσης των τιμών σε όλα τα αγαθά που εξάγει η χώρα, σημειώνει η Nezavisimaya Gazeta.
Οι ειδικοί βλέπουν αρκετούς λόγους για την πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ. "Οι δυτικές χώρες αντιμετώπισαν μια ενεργειακή κρίση πριν ανακάμψουν πλήρως από την πανδημία του κορωνοϊού. Και μετά, ξεκίνησαν έναν πόλεμο ενάντια στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πόρων στον κόσμο", τόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Τμήματος Κεφαλαιαγορών της Iva Partners, Artem Tuzov. Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πόρων, η Ρωσία εξαρτάται από την παγκόσμια οικονομία, σημείωσε ο ειδικός. «Η μείωση της ζήτησης για εμπορεύματα θα μειώσει τις τιμές όλων των πόρων που εξάγει η Ρωσία, προκαλώντας ύφεση και στη ρωσική οικονομία», είπε ο ειδικός.
"Η κατάσταση στην Ουκρανία εγείρει γεωπολιτικούς κινδύνους. Οι σχετικές κυρώσεις και η μείωση της προσφοράς πόρων στην παγκόσμια αγορά επιδεινώνουν τις πραγματικές ελλείψεις σε ενέργεια και γεωργικά προϊόντα, ανεβάζουν τις τιμές τους και υπονομεύουν τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας πολλών επιχειρήσεων. καθώς και αποτελεσματική ζήτηση μεταξύ εταιρειών και μεμονωμένων καταναλωτών», εξήγησε ο επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade, Mark Goikhman. Επιπλέον, οι υψηλοί παγκόσμιοι ρυθμοί πληθωρισμού που προκλήθηκαν από προηγούμενες νομισματικές ενέσεις στην οικονομία για την καταπολέμηση της πανδημίας αναγκάζουν τώρα τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές, πρόσθεσε ο ειδικός.
Σε μια τέτοια κατάσταση, θα ήταν αλαζονικό να περιμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί δυναμικά. Εξάλλου, η Κίνα, η οποία θα μπορούσε να έχει βελτιώσει τους ρυθμούς ΑΕΠ το 2022, έχει επιλέξει τον δρόμο της μηδενικής ανοχής απέναντι στον COVID-19, ο οποίος έχει κάνει τη χώρα να επιβάλλει lockdown σε ολόκληρες περιοχές, τόνισε ο Τούζοφ.
Kommersant: Η Gazprom κηρύσσει ανωτέρα βία στις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου
Οι μεγάλοι πελάτες της Gazprom στη Γερμανία - η Uniper και η RWE - έλαβαν ειδοποιήσεις ανωτέρας βίας από τις 14 Ιουνίου. Αυτό ήταν όταν η Gazprom ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς είχε αρνηθεί να επιστρέψει έναν στρόβιλο για το Nord Stream, με αποτέλεσμα ο γίγαντας φυσικού αερίου να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στους 40 % της προβλεπόμενης χωρητικότητάς του. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι με τη λήψη τέτοιων μέτρων, η Gazprom επιδιώκει να αποφύγει τις κυρώσεις για ελλείψεις φυσικού αερίου, γράφει η Kommersant.
Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Gazprom καθορίζουν τα ελάχιστα και μέγιστα επίπεδα ημερήσιων προμηθειών για κάθε τρίμηνο. Εάν η εταιρεία φυσικού αερίου δεν ικανοποιήσει ούτε το ελάχιστο αίτημα για προμήθειες, ο εισαγωγέας έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο, το οποίο συνίσταται σε πρόστιμο και αποζημίωση για ελλείψεις φυσικού αερίου. Πολλοί Ευρωπαίοι πελάτες έκαναν δηλώσεις μετά τις 14 Ιουνίου ότι τα αιτήματά τους δεν ικανοποιούνταν. Ειδικότερα, η κατάσταση ώθησε την Uniper στο χείλος της χρεοκοπίας και έτσι η εταιρεία έπρεπε να αγοράζει φυσικό αέριο μέσω συμφωνιών μετοχών σε τιμές υψηλότερες από αυτές που προβλέπονται στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Gazprom.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα Alexander Sobko, η δήλωση ανωτέρας βίας προέρχεται από την επιθυμία της Gazprom να αποφύγει τις κυρώσεις για τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου, οι οποίες πιθανότατα έχουν πέσει κάτω από τα υποχρεωτικά συμβατικά επίπεδα.
«Εάν τα άλλα μέρη προσφύγουν στο δικαστήριο, αναμένεται να διεξαχθούν μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες, όπου η ποσότητα φυσικού αερίου που παρέχεται μέσω του Nord Stream θα συγκριθεί με τις δυνατότητες των μονάδων συμπιεστών αερίου και θα ληφθεί υπόψη η κατάσταση με τη συντήρηση των στροβίλων. λογαριασμό», σημείωσε ο ειδικός. Επισημαίνει ότι τον χειμώνα του 2014-2015, όταν η Gazprom προσπάθησε να αποτρέψει την έναρξη των αντίστροφων προμηθειών φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η εταιρεία μείωσε επίσης τις προμήθειες κάτω από το συμβατικό επίπεδο και ως αποτέλεσμα, η Gazprom πλήρωσε πράγματι πρόστιμο για την προμήθεια φυσικού αερίου έλλειμμα.
Izvestia: Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα αποτρέψει πρωτοφανή καύσωνα;
Η Ευρώπη ασφυκτιά από ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα και μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Αυτές οι ασυνήθιστες θερμοκρασίες έχουν πρόσφατα αντικαταστήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις πολιτικές κρίσεις στα πρωτοσέλιδα στη Δύση. Εν τω μεταξύ, τόσο ζεστός καιρός γίνεται φυσιολογικό φαινόμενο για την Ευρώπη, γράφει η Izvestia, επικαλούμενη ειδικούς.
"Σήμερα, θα πρέπει να δούμε την κατάσταση στις αρχές του 21ου αιώνα ως κανόνα και όχι στα μέσα του 20ου αιώνα. Οι συχνότεροι και έντονοι καύσωνες είναι σίγουρα το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν, αλλά Πρέπει επίσης να το καταπολεμήσουμε. Οι δεσμεύσεις που έκαναν οι μεγάλες χώρες στα τέλη του περασμένου έτους, με τη Ρωσία να δεσμεύεται να γίνει έθνος ουδέτερο από άνθρακα έως το 2060, είναι ζωτικής σημασίας», τόνισε ο επικεφαλής του Προγράμματος για το Κλίμα και την Ενέργεια στο WWF Ρωσίας Alexey Kokorin. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και μια σταδιακή μετάβαση σε ενέργεια χωρίς άνθρακα δεν θα αποτρέψει μελλοντικά κύματα καύσωνα, θα μειώσει την κλίμακα τους.
Ωστόσο, ο διευθυντής του Πανρωσικού Ινστιτούτου Φύσης Αντρέι Πεσκόφ πιστεύει διαφορετικά. "Ο ανθρώπινος ρόλος στη ρύπανση του περιβάλλοντος είναι τεράστιος, αλλά είναι πολύ μικρός όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν φυσικές αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες και η ανθρώπινη συνεισφορά στη διαδικασία δεν είναι ουσιαστική σε σύγκριση με γεωλογικούς παράγοντες. Καταπολέμηση αυτού που εξαρτάται από τη φύση αντί να προσαρμοστεί οι αλλαγές είναι λίγο σαν να μάχεσαι με ανεμόμυλους», σημείωσε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 99% όλων των δασικών πυρκαγιών στη Ρωσία προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες και όχι από τον κλιματικό παράγοντα, με περισσότερες από τις μισές πυρκαγιές να προκαλούνται από εμπρησμό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτά τα πράγματα «αντί να κατηγορούμε τα πάντα στο κλίμα», επεσήμανε ο περιβαλλοντολόγος.
https://tass.com/pressreview/1481639