Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία θα ξεπεράσει τις «κολοσσιαίες» κυρώσεις υψηλής τεχνολογίας.

 Η Ρωσία πρέπει να εργαστεί για να ξεπεράσει τα «κολοσσιαία» προβλήματα υψηλής τεχνολογίας που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση για τη χώρα μας», είπε ο Πούτιν, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι εσκεμμένα εμποδίζουν την πρόσβαση σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για τη Ρωσία.

«Συνειδητοποιώντας τον τεράστιο όγκο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, θα αναζητήσουμε νέες λύσεις με ενεργητικό και αποτελεσματικό τρόπο», είπε σε συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου Στρατηγικής Ανάπτυξης και Εθνικών Έργων. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε απομονωμένοι από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά αυτό δεν θα συμβεί – είναι αδύνατο να υψωθούν τεράστιοι φράχτες στον σύγχρονο κόσμο», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επέβαλαν αυστηρές οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου — συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και του περιορισμού της πρόσβασης της Ρωσίας σε προηγμένες τεχνολογίες.

Πολλές κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, η Microsoft και η Intel ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία ή εγκατέλειψαν εντελώς τη χώρα, αφήνοντας τη Ρωσία χωρίς εγχώριες εναλλακτικές.

Η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 15% φέτος ως το χτύπημα από τις δυτικές κυρώσεις, εξαλείφοντας 15 χρόνια οικονομικών κερδών, δήλωσε τον περασμένο μήνα το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.

Το AFP συνεισέφερε στην αναφορά.

https://www.themoscowtimes.com/2022/07/18/putin-says-russia-will-overcome-colossal-high-tech-sanctions-a78331