Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Η Κωνσταντινούπολη προσφέρει ευλογία στο ρωσικό φυσικό αέριο και η Gazprom αμφισβητεί την άδεια του Καναδά.

 Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022.

Η Μόσχα ελπίζει στη βοήθεια του ΟΗΕ για την άρση των κυρώσεων που εμπόδισαν την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Αρκετοί ξένοι οικονομολόγοι θεώρησαν επίσης ότι μετά τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών οι αντιρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση θα αρθούν. Σύμφωνα με ειδικούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εφημερίδας, η διευθέτηση αλληλεπίδρασης με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε στην Τουρκία ακολουθεί μια πορεία χαλάρωσης των περιορισμών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση άλλων ζητημάτων, που σχετίζονται, για παράδειγμα, με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ήταν επιτυχείς για τη Μόσχα, καθώς το ίδιο το γεγονός της επίτευξης συμφωνίας εκεί διαψεύδει τον ισχυρισμό της πλήρους απομόνωσης της Ρωσίας, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Αντρέι Σουζντάλτσεφ. "Αυτή είναι επίσης μια μεγάλη επιτυχία για την Τουρκία που διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις για τη Βεστφαλία - χωριστά με την Ουκρανία και με τη Ρωσία", σημείωσε.

Τούτου λεχθέντος, ο ειδικός πιστεύει ότι η Ρωσία θα ήθελε να δει περισσότερη πρόοδο σε αυτές τις συνομιλίες. "Θέλαμε μια συμφωνία πακέτου, αλλά ως αποτέλεσμα πήραμε μια διακοσμητική συμφωνία με τον ΟΗΕ για την άρση των κυρώσεων κατά των σιτηρών και των λιπασμάτων μας. Ουσιαστικά, αυτό είναι ένα αίτημα για τις ΗΠΑ και τη Δύση μέσω του ΟΗΕ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν άρουν τις κυρώσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες υποδομής που εμπλέκονται στην εξαγωγή των σιτηρών μας», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται σε τροχιά προς τη σταδιακή άρση των κυρώσεων. "Η ένταση των περιορισμών μειώνεται, καθώς ο χρυσός συμπεριλήφθηκε στο έβδομο πακέτο της ΕΕ, αλλά το φυσικό αέριο όχι. Οι αντίπαλοι συνειδητοποιούν πιο ξεκάθαρα ότι είναι αδύνατο να αποκλειστεί εντελώς η Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία. Η εμπειρία της εργασίας στον κοινό όμιλο της Κωνσταντινούπολης με τη συμμετοχή της Ουκρανίας και του ΟΗΕ ακόμη και αν συνεχιστεί η ειδική στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να είναι χρήσιμη για την επίλυση άλλων ζητημάτων. Για παράδειγμα, μπορεί να αναμένεται ότι η ίδια μορφή θα χρησιμοποιηθεί για να συζητηθεί το θέμα της διέλευσης του φυσικού μας αερίου μέσω του ουκρανικού φυσικού αερίου Σύστημα μεταφοράς."

https://tass.com/pressreview/1484303