Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Ερντογάν - Οι εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

 Η Τουρκία θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

ΑΓΚΥΡΑ, 23 Ιουλίου. /TASS/. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι οι εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

«Με την έναρξη της θαλάσσιας μεταφοράς σιτηρών τις επόμενες ημέρες θα συμβάλουμε σημαντικά στην υπέρβαση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», είπε στο Kayseri της Τουρκίας. Η ομιλία του μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι TRT.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης διπλωματικά. "Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες μέχρι να διασφαλιστεί η ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Στο εγγύς μέλλον, ελπίζουμε να λάβουμε ενθαρρυντικά νέα σε συνομιλίες και με επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών", είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μια δέσμη εγγράφων με στόχο την επίλυση του προβλήματος των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές υπεγράφη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη αναλαμβάνουν να εργαστούν για την άρση των αντιρωσικών περιορισμών που εμποδίζουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων. Ένα άλλο έγγραφο προβλέπει μηχανισμό εξαγωγής σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από την Ουκρανία. Μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει τη δημιουργία ενός τετραμερούς συντονιστικού κέντρου για την έρευνα πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά για την πρόληψη του λαθρεμπορίου όπλων και την αποφυγή προκλήσεων.

https://tass.com/world/1484013