Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Δυτικές κυρώσεις για να γονατίσουν τον τρίτο κόσμο, όχι τη Ρωσία — Πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι κυρώσεις επηρεάζουν χώρες όπως η Σρι Λάνκα όπου τα τρόφιμα δεν είναι γενικά προσβάσιμα.

 Πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ranil Wickremesinghe

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, 18 Ιουλίου. /TASS/. Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας δεν θα τη γονατίσουν, ενώ οι χώρες του τρίτου κόσμου θα υποφέρουν, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρόεδρος της Σρι Λάνκα, πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

"Πιστεύετε ότι οι κυρώσεις θα βοηθήσουν; Θα επιβαρύνει μόνο τις τιμές. [...] Ας δούμε τις κυρώσεις που επιβάλλονται και ας αναρωτηθούμε εάν αυτό είναι απαραίτητο. Οι κυρώσεις δεν θα γονατίσουν τη Ρωσία, αλλά θα γονατίσει τον υπόλοιπο τρίτο κόσμο», είπε σε μια διεθνή συζήτηση για την πρόληψη της πείνας και της πείνας, σύμφωνα με το ινδικό τηλεοπτικό κανάλι Doordarshan.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι κυρώσεις επηρεάζουν χώρες όπως η Σρι Λάνκα όπου τα τρόφιμα δεν είναι γενικά προσβάσιμα. «Το θέμα μας στη Σρι Λάνκα είναι εν μέρει αυτοδημιούργητο και εν μέρει λόγω της παγκόσμιας κρίσης», είπε, προσθέτοντας ότι «μια παγκόσμια κρίση και μια εσωτερική κρίση ενώθηκαν και μας έφεραν σε ένα επίπεδο όπου πολλοί εκτιμούν ότι όσο 6 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν υποσιτισμό».

Συνολικά, ο Wickremesinghe πιστεύει ότι οι δυτικές αντιρωσικές κυρώσεις και τα γεγονότα στην Ουκρανία προκάλεσαν τις παγκόσμιες κρίσεις τροφίμων και καυσίμων.

Η κατάσταση στην Ουκρανία και το μπαράζ κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία έχουν διαταράξει τον εφοδιασμό σιτηρών, αυξάνοντας τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης σε ορισμένες χώρες. Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού έχουν εκτοξευθεί από την αρχή του έτους. Μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 21 Μαΐου αποκάλυψε ότι τα παγκόσμια αποθέματα σίτου θα διαρκέσουν μόνο για δέκα εβδομάδες και η κατάσταση ήταν χειρότερη από ό,τι ήταν το 2007 και το 2008.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού και τους λάθος υπολογισμούς από τις δυτικές χώρες, είχε ξεσπάσει πολύ πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής διπλωμάτη της Ρωσίας, η τρέχουσα κατάσταση επιδείνωσε το πρόβλημα και οι δυτικές κυρώσεις έγιναν ένας από τους κύριους λόγους για τη διακοπή του εφοδιασμού τροφίμων.

https://tass.com/world/1481273