Η επιθετικότητα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε καρπούς για την Άγκυρα. Σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής την Τρίτη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατία και τις πωλήσεις όπλων, και η Τουρκία άρει τις αντιρρήσεις της για τις υποψηφιότητες του διδύμου για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία είναι μια θετική τροπή των γεγονότων και για τις τρεις χώρες, καθώς και για το ΝΑΤΟ.
«Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε», επαίνεσαν οι φιλοκυβερνητικές πρωτοσέλιδες στην Τουρκία. Αυτός δεν ήταν ένας αδικαιολόγητος γύρος νίκης, δεδομένων των παραχωρήσεων που μπόρεσε να αποσπάσει η Άγκυρα από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη. Και παρόλο που οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί έχουν διαρκή δυσαρέσκεια για την όχι και τόσο ήπια ώθηση του Ερντογάν να πάρει το δρόμο του, η αλήθεια είναι ότι η δοκιμασία έληξε καλά για όλους. Οποιαδήποτε έλλειψη συμφωνίας θα είχε επισκιάσει σοβαρά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα επιβάρυνε περαιτέρω την εικόνα της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και θα άφηνε τη Φινλανδία και τη Σουηδία σε μια επικίνδυνα ευάλωτη κατάσταση ροής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που θα είχε ωφεληθεί από ένα συνεχές αδιέξοδο.
Από όποια πλευρά και να το δεις, ο Ερντογάν κατάφερε να σύρει τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς του όρους. Μεταξύ άλλων δεσμεύσεων, η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν να αρνηθούν την υποστήριξη στο YPG/PYD, το συριακό παράρτημα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) — το οποίο είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες — ως καθώς και η τρομοκρατική οργάνωση Φετουλάχ (FETO), την οποία η Τουρκία κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Μολονότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν συμφώνησαν να αναφέρουν αυτούς τους παράγοντες ως τρομοκρατικές οργανώσεις, οι δεσμεύσεις τους εξακολουθούσαν να είναι ένα πρωτοποριακό επίτευγμα για την Τουρκία — κάτι πρωτοφανές σε διεθνές έγγραφο. Οι δύο χώρες αναφέρθηκαν στο YPG/PYD και στο FETO στην ίδια παράγραφο, καθώς επιβεβαίωσαν την απόρριψη κάθε μορφής τρομοκρατίας, που ήταν αρκετός σύνδεσμος για να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της Άγκυρας. Τούρκοι αξιωματούχοι θα επισημάνουν αυτό το πρότυπο στο μέλλον προσπαθώντας να αποτρέψουν άλλους συμμάχους, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη συνέχιση της εμπλοκής τους με το YPG στη βόρεια Συρία, καθώς και στις προσπάθειές τους να περιορίσουν τις δραστηριότητες του FETO σε τρίτες χώρες.
Ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μνημόνιο που είναι ανοιχτό σε ερμηνείες έδωσε σε καθεμία από τις τρεις χώρες ό,τι χρειαζόταν και άνοιξε το δρόμο για μια σημαντική ανακάλυψη. Το μειονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι ορισμένες από τις συμβιβαστικές διατυπώσεις του εγγράφου οδηγούν ήδη σε διαφορετικές αφηγήσεις. Σε αντίθεση με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, η Φινλανδία και η Σουηδία υποβαθμίζουν τη φύση των δεσμεύσεών τους και τις παρουσιάζουν ως τίποτα περισσότερο από μια φυσική συνέχεια των υφιστάμενων διεθνών ευθυνών τους ή των εθνικών τους πολιτικών και νομοθεσίας.
Τέτοιες αποκλίσεις στην ερμηνεία δεν είναι ασυνήθιστες μετά από περίπλοκες διαπραγματεύσεις με συμβιβαστικές λύσεις. Ωστόσο, υπονοούν επίσης ότι οι προσδοκίες μεταξύ των μερών διαφέρουν και ότι θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα στην εφαρμογή στο μέλλον. Αυτό είναι το μαλακό σημείο της συμφωνίας που έγινε στη Μαδρίτη. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να είναι υπεύθυνες και να ενεργούν καλή τη πίστη η μια προς την άλλη, και οι πειρασμοί θα πρέπει να εξημερωθούν.
Για παράδειγμα, ο Ερντογάν δεν πρέπει να υποκύψει στη γοητεία της επίδειξης της επιτυχίας του για εγχώρια πολιτικά οφέλη με τρόπο που θα ήταν δυσάρεστο για τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θα τους καθιστούσε πολιτικά απαγορευτικό να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Φινλανδία και η Σουηδία, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να παραμερίσουν κάθε αίσθηση δυσαρέσκειας, να γυρίσουν σελίδα σε αυτή τη δύσκολη εμπειρία και να εμπλακούν σοβαρά με την Τουρκία ενώ εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους — κάτι που η Άγκυρα θα παρακολουθεί με κριτικό μάτι εν αναμονή της επικύρωσης της πρωτόκολλα ένταξης δύο υποψηφίων χωρών στο ΝΑΤΟ. Ένας μηχανισμός στο μνημόνιο που έχει σχεδιαστεί ως πλατφόρμα συνεχούς διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας των τριών χωρών και για την επίβλεψη της εφαρμογής της συμφωνίας θα είναι πιθανότατα χρήσιμος από αυτή την άποψη.
Η αποστολή του Ερντογάν στη Μαδρίτη ολοκληρώθηκε ως επί το πλείστον ακόμη και πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ. Το στοιχείο που έλειπε συμπληρώθηκε όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να επαινέσει τον Ερντογάν για την άρση των αντιρρήσεών του για την επέκταση του ΝΑΤΟ. Αυτό έγινε εν μέσω ενδείξεων ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριζε την επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι μπορεί τελικά να σπάσει ο πάγος μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Ερντογάν και η ομάδα του έφυγαν από τη Μαδρίτη με μια έντονη αίσθηση επιτευγμάτων. Αλλά τα αποτελέσματα δεν ήρθαν χωρίς κόστος. Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα ξεχάσουν εύκολα αυτή τη δύσκολη εμπειρία που ήρθε σε ένα κρίσιμο σημείο της πρόσφατης ιστορίας τους και πιθανότατα θα διαβρώσει την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή κλίση της Τουρκίας. Ως χώρα που συχνά παραπονιέται για την έλλειψη ενσυναίσθησης που λαμβάνει, η Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσει με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διορθώσει τις κατεστραμμένες σχέσεις με αυτούς τους δύο υποψήφιους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Εάν το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη είναι σε θέση να κατανοήσουν τη βαθιά απογοήτευση που έχει νιώσει η Άγκυρα με τους συμμάχους της και άλλους στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, ίσως είναι δυνατό να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης.
Ενώ το ΝΑΤΟ βαθμονομεί εκ νέου τον ρόλο του σε μια νέα εποχή γεωπολιτικού ανταγωνισμού, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής του στάσης, η ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Αυτό το σχόλιο δημοσιεύτηκε αρχικά από το Carnegie Endowment for International Peace .
https://www.themoscowtimes.com/2022/07/07/erdogans-nato-gamble-paid-off-but-not-without-a-cost-a78237