Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Η Μόσχα υπόσχεται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πιθανή απαγόρευση βίζας Σένγκεν κατά των Ρώσων Νωρίτερα, ορισμένοι Φινλανδοί νομοθέτες πρότειναν την απαγόρευση της έκδοσης βίζας στους Ρώσους λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

 ΜΟΣΧΑ, 26 Ιουλίου. /TASS/. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πρότεινε ότι η απαγόρευση έκδοσης βίζας Σένγκεν στους Ρώσους είναι πιθανή, αλλά αυτού του είδους η κίνηση αναπόφευκτα θα πυροδοτούσε μια απάντηση από τη Μόσχα.

"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τέτοιες συναισθηματικές ενέργειες που θα στερούνταν κοινής λογικής. Τούτου λεχθέντος, μια τέτοια πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί", υποστήριξε.

«Θα ήταν μια πολύ αρνητική κίνηση και, επαναλαμβάνω, θα πυροδοτούσε σαφώς και αναπόφευκτα μια απάντηση από τη Μόσχα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Τούτου λεχθέντος, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες έχουν εξαντλήσει τα μέσα τους για να σφίξουν τις βίδες στη Μόσχα. «Μπορούμε να δούμε ότι οι χώρες της ΕΕ και τα έθνη της Βόρειας Αμερικής κυριολεκτικά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να επιβάλουν εχθρικά μέτρα κατά της Ρωσίας». «Ωστόσο, μπορούμε επίσης να δούμε ότι τους τελειώνουν τα μέτρα στο οπλοστάσιό τους που πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μας πιέσουν και να μας κάνουν να αλλάξουμε θέση, όπως λανθασμένα πιστεύουν», τόνισε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι η Μόσχα αναμένει από τους δυτικούς εταίρους της να υιοθετήσουν μια νηφάλια προσέγγιση όσον αφορά την έκδοση βίζας Σένγκεν. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η κατάσταση διαμετακόμισης στο Καλίνινγκραντ κατέστησε σαφές ότι η Δύση έχει ακόμα κάποια κοινή λογική.

Αρκετοί Φινλανδοί νομοθέτες πρότειναν νωρίτερα την απαγόρευση της έκδοσης βίζας στους Ρώσους λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής του προξενικού τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιβάν Βολίνκιν, δήλωσε στο TASS ότι η Μόσχα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγόρευσης βίζας σε Ρώσους υπηκόους.

https://tass.com/politics/1485067