Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Η Ρωσία ελπίζει ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος που εμποδίζει τις επιχειρήσεις σιτηρών - Lavrov Η θέση της Αιγύπτου είναι ότι η διευθέτηση της Ουκρανίας πρέπει να λάβει υπόψη όλα τα συμφέροντα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΚΑΪΡΟ, 24 Ιουλίου./TASS/. Η Ρωσία ελπίζει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα καταφέρει να επιλύσει το πρόβλημα των κυρώσεων, που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις σιτηρών από τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Κυριακή μετά από συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.

«Εκείνες οι παράνομες κυρώσεις που επιβλήθηκαν [κατά της Ρωσίας] και που εμπόδισαν τις επιχειρήσεις με ρωσικά σιτηρά, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της πλοήγησης των πλοίων μας σε ξένα λιμάνια και ξένων πλοίων σε ρωσικά λιμάνια», είπε ο Λαβρόφ. Τώρα, μετά την υπογραφή των συμφωνιών στην Κωνσταντινούπολη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ "προσφέρθηκε εθελοντικά να επιδιώξει την άρση αυτών των παράνομων περιορισμών. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρει", είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης.

Η Αίγυπτος κατανοεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων της Δύσης, και τάσσεται υπέρ μιας έγκαιρης διευθέτησης στην Ουκρανία που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα όλων των μερών, είπε ο Λαβρόφ.

«Οι Αιγύπτιοι συνάδελφοί μας καταλαβαίνουν τι συμβαίνει (στην Ουκρανία - TASS), κατανοούν το πλαίσιο, που συνδέεται με τη γεωπολιτική, που συνδέεται με την πολιτική της Δύσης να εξασφαλίσει την κυριαρχία της στις διεθνείς υποθέσεις, και στέκονται, κάτι που εκτιμούμε, για η συντομότερη αναζήτηση για μια ειρηνική διευθέτηση λαμβάνοντας υπόψη τα θεμελιώδη, νόμιμα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων σε αυτή τη διαδικασία στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας σε δίκαιη βάση», είπε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία δεν έχει καμία προκατάληψη ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών με το Κίεβο για άλλα ζητήματα εκτός από τη διευθέτηση των τροφίμων, αλλά το Κίεβο επιμένει στη στρατιωτική του νίκη επί της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν έχουμε προκαταλήψεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων [με την Ουκρανία], αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, καθώς οι ουκρανικές αρχές, ξεκινώντας από τον πρόεδρο και τελειώνοντας με τους πολυάριθμους συμβούλους του, λένε ότι θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση έως ότου η Ουκρανία νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», εξήγησε ο Λαβρόφ.

https://tass.com/russia/1484153