Αυτή τη στιγμή Τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούν να διαψεύσουν τον Τούρκο πρόεδρο και να “μαζέψουν” τις δηλώσεις του. Όμως είναι προφανές από τις συναντήσεις ότι ο Ερντογάν έχει πάρει προ πολλού τις αποφάσεις του. Απλά το ΝΑΤΟ και η Δύση αρνούνται να το παραδεχτούν.
Τέλος το δολάριο για την Τουρκία
Σύμφωνα με Τούρκους Αξιωματούχους, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζητά αυτή τη στιγμή με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, την πληρωμή των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών με άλλα νομίσματα εκτός του δολαρίου.
Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες επεξεργάζονται οι εμπορικές πληρωμές να γίνονται σε τοπικό νόμισμα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών συμφωνιών, μια κίνηση που θα βοηθούσε την τουρκική κυβέρνηση να επιβραδύνει τη μείωση των κρατικών αποθεμάτων της, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η Ρωσία παραμένει κρίσιμη πηγή ενεργειακού εφοδιασμού για την Τουρκία. Παρείχε το 1/4 των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και περίπου το 45% των αγορών φυσικού αερίου πέρυσι, προσφέροντας στη Μόσχα ένα τεράστιο πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία ανήλθαν πέρυσι σε 6,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές της από τη Ρωσία ανήλθαν σε 29 δισ. δολάρια. Επίσης, εκατομμύρια Ρώσοι περνούν τις διακοπές τους στην Τουρκία, ξοδεύοντας δισ. δολάρια για ταξίδια.
Ο μηχανισμός που εξετάζεται θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τουρκία να χρησιμοποιεί λίρες για εισαγωγές ενέργειας, εξοικονομώντας περισσότερα από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Οποιαδήποτε πληρωμή γίνει στο τουρκικό νόμισμα θα μπορούσε αργότερα να χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα για τη χρηματοδότηση ρωσικών αγορών αγαθών και υπηρεσιών από τουρκικούς παρόχους.
Ομοίως, τα ρούβλια θα πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο αξιωματούχος. Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε επίσης σε αίτημα για σχολιασμό αναφέρουν έγκυρες πηγές.
«Η Ρωσία είχε εμπορικό πλεόνασμα περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία το 2021 και υπό τις παρούσες συνθήκες η μετάβαση στις πληρωμές σε τοπικό νόμισμα είναι λογική και για τις δύο χώρες. Από τη ρωσική σκοπιά σημαίνει ουσιαστικά ότι οι εξαγωγείς θα συσσωρεύουν περισσότερες λίρες αντί για ευρώ ή δολάρια, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ασφαλέστερο από την άποψη των κυρώσεων, ενώ για την Τουρκία αυτό μπορεί να σημαίνει χαμηλότερη πίεση στο νόμισμά της καθώς θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μέρος του ελλείμματος του εξωτερικού εμπορίου της σε τοπικό επίπεδο» ανέφεραν ρωσικές πηγές.
Eίναι πολύ πιθανό οι δύο χώρες να συμφωνήσουν στον ολικό τερματισμό της χρήσης του δολαρίου από τις εμπορικές τους συναλλαγές, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα. Εδώ και καιρό ο Ερντογάν είχε ζητήσει την διεξαγωγή εμπορίου σε εθνικά νομίσματα.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί “κεραυνό εν αιθρία”. Ρωσία και η Τουρκία διεξήγαγαν τα τελευταία χρόνια επείγουσες διαπραγματεύσεις για τη δυνατότητα σύνδεσης τουρκικών εταιρειών και τραπεζών με το Σύστημα Μεταφοράς Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων (SPFS) της Τράπεζας της Ρωσίας, μια ρωσική εναλλακτική λύση στο διεθνώς χρησιμοποιούμενο σύστημα SWIFT.
Οι δύο χώρες συζητούσαν για την οργάνωση πληρωμών σε εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ρωσικών καρτών πληρωμών «Mir» στην Τουρκία και την σύνδεση τουρκικών τραπεζών και εταιρειών με το SPFS.
Δεύτερη βόμβα: Συνεργασία αμυντικής βιομηχανίας Ιράν-Τουρκίας;
Μείζον ζήτημα για την δύση προκύπτει από τα όσα δήλωσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν μετά την συνάντηση του με τον Ιρανό πρόεδρο.
Μετά τη συνάντηση, η Τουρκία και το Ιράν υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών. Αλλά οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ραΐσι αιφνιδίασαν τους πάντες.
Ο Ερντογάν είπε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να αυξήσει το διμερές εμπόριο με το Ιράν έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούσε να παίξει ρόλο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
“Δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε μια σοβαρή οπισθοδρόμηση λόγω της επιδημίας του COVID-19. Μέχρι στιγμής, έχουμε φτάσει τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Πιστεύω ότι οι δύο χώρες θα φτάσουν ξανά τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια”.
«Πιστεύω ότι το διμερές μας εμπόριο θα πετύχει τον στόχο που θέσαμε και είναι δυνατό να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία κάνοντας βήματα στην αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ζωντανή μετάδοση.
«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έκανε βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και εκτιμώ πολύ τη συνεργασία μας σε αυτό το θέμα».
Αυτό μπορεί να επιταχυνθεί και με τα βήματα που πρέπει να γίνουν τόσο στα κοιτάσματα πετρελαίου όσο και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Ο Ερντογάν είπε ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν υποφέρουν από την τρομοκρατία. «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK, PYD, YPG και FETÖ είναι ταραχοποιοί τόσο για την Τουρκία όσο και για το Ιράν. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον τους με αλληλεγγύη», είπε ο Ερντογάν.
Οι δύο ηγέτες συμπροήδρευσαν στην 7η Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ιράν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και υπέγραψαν συνολικά οκτώ συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, της κοινωνικής ασφάλισης και του αθλητισμού.
Αργότερα, πολλές τουρκικές πηγές προσπάθησαν να “μαζέψουν” το θέμα διαψεύδοντας οποιαδήποτε τρέχουσα συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ.
«Δεν υπάρχει», είπε μια πηγή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Άνθρωποι κοντά στον Τούρκο πρόεδρο υπέθεσαν ότι “ο Ερντογάν μπορεί να πρόσφερε συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ως πιθανό τρόπο για την αύξηση του εμπορίου αντί να επεξεργάζεται ένα πραγματικό σχέδιο συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα” ανέφεραν οι Τούρκοι σε μια προσπάθεια να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
Δείτε εικόνες από την συνάντηση