Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 - Η Gazprom προειδοποιεί για περισσότερες περικοπές προμήθειας και για τη συμφωνία σιτηρών που δεν περιορίζει την Ουκρανία

 

Kommersant: Η Gazprom προειδοποιεί για περαιτέρω διακοπές 

φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream

Η Gazprom βρισκόταν ένα βήμα μακριά από το κλείσιμο των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. Η άντληση θα μειωθεί στο 20% της χωρητικότητας σχεδιασμού της γραμμής από τις 27 Ιουλίου λόγω της διακοπής λειτουργίας ενός άλλου στροβίλου της Siemens στο σταθμό συμπίεσης Portovaya. Μέχρι τώρα, για περισσότερο από ένα μήνα, ο αγωγός φυσικού αερίου λειτουργεί με δυναμικότητα 40%, βλάπτοντας σοβαρά την έγχυση αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης (UGS). Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι η Gazprom απαιτεί εγγυήσεις για την πλήρη άρση των κυρώσεων στον εξοπλισμό για την Portovaya, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσημης εξήγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γράφει η Kommersant.

Από τις 27 Ιουλίου, η Gazprom θα μειώσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream στο 20% της ονομαστικής χωρητικότητάς της ή στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, ο όγκος των παραδόσεων κατά μήκος της παραδοσιακά πιο πολυσύχναστης διαδρομής προς την Ευρώπη θα είναι τώρα μικρότερος από εκείνον κατά μήκος της ουκρανικής διαδρομής, η οποία επί του παρόντος μεταφέρει περίπου 41,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Μία τουρμπίνα για την Portovaya, η οποία υποβαλλόταν σε επισκευές στον Καναδά, βρίσκεται ήδη στο δρόμο της επιστροφής στη Ρωσία. Ωστόσο, η Siemens, η οποία πραγματοποίησε την επισκευή, δεν είναι σε θέση να την εισαγάγει επειδή η Gazprom απαιτεί περισσότερα έγγραφα για να επαληθεύσει ότι η επιστροφή της τουρμπίνας δεν παραβιάζει τις κυρώσεις του Καναδά, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγές που γνωρίζουν τη θέση της Gazprom εξήγησαν στην Kommersant ότι ο γίγαντας του φυσικού αερίου επιμένει στην πλήρη εξάλειψη των κινδύνων κυρώσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προμήθεια κινητήρων στη Ρωσία. Για να γίνει αυτό, η Gazprom ζητά επίσημη εξήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν απαγορεύεται η μεταφορά αεριοστροβίλων στη Ρωσία μέσω χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ivan Timonin από τη Vygon Consulting, από τα μέσα Ιουνίου, όταν ο όγκος άντλησης μέσω του Nord Stream μειώθηκε στα 69 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις UGS ανεφοδιάζονταν καθημερινά κατά μέσο όρο 383 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου. Ανέφερε ότι εάν οι χώρες της ΕΕ δεν λάβουν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης, ο αριθμός τον Αύγουστο προβλέπεται να μειωθεί στα 346 εκατ. κυβικά μέτρα. Σε αυτήν την κατάσταση, τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις UGS της Ευρώπης θα είναι σε θέση να φτάσουν το 76,1% έως τις αρχές Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον στόχο του 80%.

https://tass.com/pressreview/1484793