Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις ξένες παρεμβάσεις στις υποθέσεις της Ταϊβάν — Xi Jinping - Σύμφωνα με τον Κινέζο ηγέτη, η αρχή της «Μίας Κίνας» παρέχει την πολιτική βάση για τις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον και η Κίνα αναμένει από τις ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους

 Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

ΠΕΚΙΝΟ, 28 Ιουλίου 2022. /TASS/. Το Πεκίνο αντιτίθεται σθεναρά στις ξένες παρεμβάσεις στις υποθέσεις της Ταϊβάν και θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία της, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στον αυτονομισμό και την ξένη παρέμβαση στις υποθέσεις της Ταϊβάν», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Η κυβέρνηση και ο λαός της Κίνας έχουν με συνέπεια αυτή τη θέση, θα υπερασπιστούμε σθεναρά την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κινέζο ηγέτη, η αρχή της «Μίας Κίνας» παρέχει την πολιτική βάση για τις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Ο Σι Τζινπίνγκ σημείωσε ότι η Κίνα περίμενε από τις ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους.

Η Ταϊβάν διοικείται από την τοπική της διοίκηση από το 1949. Το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως μια από τις επαρχίες του και αυτή η θέση υποστηρίζεται από τις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι το 1979 και δημιούργησε σχέσεις με την Κίνα. Ενώ αποδέχεται την πολιτική της «Μίας Κίνας», η Ουάσιγκτον συνεχίζει να διατηρεί επαφή με τη διοίκηση της Ταϊπέι και να παρέχει όπλα στο νησί.

https://tass.com/world/1486197