Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Η Ταϊβάν «να υποφέρει την οργή του Πεκίνου» σε περίπτωση επίσκεψης της Πελόζι — Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το σχέδιο της Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν αυξάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

 Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ, 28 Ιουλίου 2022. /TASS/. Θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση της Ταϊβάν να αρνηθεί να δεχθεί την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αλλά εάν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, οι αρχές του νησιού θα πρέπει «να υποστούν την οργή του Πεκίνου», αναφέρει η κορυφαία εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South. Ανέφερε την Πέμπτη η China Morning Post.

Από τη μία πλευρά, σημειώνει η εφημερίδα, η επίσκεψη της Πελόζι στο νησί θα έδειχνε ότι η Ταϊπέι έχει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον και θα ενισχύσει τις πιθανότητες του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος να κερδίσει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλά την ίδια στιγμή, οι συνέπειες μιας τέτοιας επίσκεψης, για την οποία το Πεκίνο προειδοποιεί έντονα, θα ήταν η αύξηση της στρατιωτικής πίεσης της Κίνας στο νησί.

«Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση του προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν να αρνηθεί την πρόταση της Πελόζι να επισκεφθεί, δεδομένης της θέσης της στην πολιτική των ΗΠΑ και του ότι ήταν γνωστή για την υποστήριξή της στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Γουάνγκ Κουνγκ-γι, σκηνοθέτης. της Ταϊβάν International Strategic Study Society, είπε, «Αλλά εάν η Πελόζι όντως επισκεφθεί, η κυβέρνηση Τσάι θα πρέπει να υποστεί την οργή του Πεκίνου, το οποίο έχει ήδη απειλήσει να λάβει δυναμικά μέτρα [αν προχωρήσει]», σημείωσε.

Ένας άλλος Ταϊβανέζος αναλυτής, ο Chieh Chung, προειδοποίησε ότι το Πεκίνο θα αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική πίεση στο νησί κατά την επίσκεψη της Πελόζι. Συγκεκριμένα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να στείλει πολεμικά πλοία πάνω από τη μέση γραμμή, τη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν κατά μήκος της μέσης γραμμής του στενού που χωρίζει την ηπειρωτική χώρα από τα νησιά. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στη νότια ακτή της Ταϊβάν με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων και επιθετικών drones.

Νωρίτερα, υπήρχαν δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης ότι η Πελόζι, η οποία κατέχει την τρίτη πιο σημαντική θέση στην ιεραρχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σκόπευε να επισκεφθεί το νησί τον Αύγουστο. Σημειώθηκε ότι η Πελόζι είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ταϊβάν τον Απρίλιο, αλλά ανέβαλε το ταξίδι λόγω του κορωνοϊού. Η επίσκεψη θα ήταν η πρώτη επίσκεψη στο νησί από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι το Πεκίνο θα λάβει δραστικά μέτρα σε περίπτωση επίσκεψης.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το σχέδιο της Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν αυξάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ο κινεζικός στρατός μπορεί να κηρύξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και απαγορευμένη ναυτιλιακή ζώνη υπό το πρόσχημα στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στο Στενό της Ταϊβάν, κάτι που θα ανάγκαζε το αεροπλάνο της Πελόζι να αλλάξει δρομολόγιο εάν εξακολουθεί να επιμένει να επισκεφθεί το νησί.

https://tass.com/world/1486143