Ξεκίνησε η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ.Λαβρόφ, στην Αφρική με πρώτο σταθμό την Αίγυπτο, μια περιοδεία που μπορεί να σηματοδοτήσει σοβαρές εξελίξεις στην αφρικανική Ήπειρο. To διακύβευμα της ρωσικής αποστολής είναι μεγάλο:
Περαιτέρω στρατηγική σύζευξη με την Αίγυπτο και ένταξη της χώρας στους BRICS.
Γι αυτό ακριβώς το λόγο ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας μετέβη στο Κάιρο, για συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους.
Αφού είχε επαφή με κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας, όπως ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, ο Λαβρόφ συναντήθηκε επίσης με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα επισκεφθεί τέσσερα αφρικανικά έθνη, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Ουγκάντα και το Κονγκό-Μπραζαβίλ.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενόψει της δεύτερης συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αντίς Αμπέμπα τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Η ατζέντα της συνάντησης Λαβρόφ-Σούκρι
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετέφερε μήνυμα από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τονίζοντας τη σημασία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Η ατζέντα της συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Σ.Λαβρόφ, και Σάμεχ Σούκρι, περιλαμβάνει θέματα στρατηγικής σημασίας.
- Τη διμερή συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας και ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και διεθνή θέματα
- Τη Βιομηχανική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ
- Συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αιθιοπίας και Αιγύπτου.
- Δημιουργία της Αφρικανικής Ηπειρωτικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών
- Το θέμα της Λιβύης
- Ένταξη της Αιγύπτου στους BRICS.
- Το κοίτασμα Ζορ και τα ενεργειακά της Αν. Μεσογέιου
- Καθορισμός θεμάτων της Συνόδου Αφρικής-Ρωσίας τον Οκτώβριο
Αίγυπτος μαζί με την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία είναι υποψήφιες χώρες προς ένταξη στους BRICS. H Ρωσία θέλει την Αίγυπτο να ηγηθεί στο υποσύστημα των κρατών της Αφρικής που θα συνδεθεί άμεσα με τους BRICS.
Την Τετάρτη, ο Λαβρόφ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο «Sputnik» και το «RT» την προγραμματισμένη επίσκεψή του σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, την οποία περιέγραψε ως «ο νούμερο ένα εταίρος της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο».
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στα κοινά έργα των δύο χωρών, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η κατασκευή της βιομηχανικής ζώνης στη Διώρυγα του Σουέζ και του πυρηνικού εργοστασίου της Ντάμπαα.
«[Η Ρωσία] συμμετείχε στην κατασκευή γιγαντιαίων βιομηχανικών έργων στην αφρικανική ήπειρο και η Σοβιετική Ένωση είχε ρόλο στην απελευθέρωση πολλών αφρικανικών χωρών από την αποικιοκρατία», πρόσθεσε.
«Ο Λαβρόφ και ο Σούκρι σίγουρα θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη. Η Μόσχα και το Κάιρο είναι παίκτες με επιρροή στον οικισμό της Λιβύης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα το Σάββατο.
Σημείωσε ότι οι θέσεις της Ρωσίας και της Αιγύπτου για τον φάκελο της Λιβύης «συμπίπτουν ή, τουλάχιστον, δεν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους».
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη χώρα της Λιβύης δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης. Την Παρασκευή, ένοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Τρίπολη και σε πολλές άλλες πόλεις της Λιβύης.
Το Σάββατο, αντίπαλες λιβυκές φατρίες συμμετείχαν σε ένοπλες αντιπαραθέσεις κοντά στη διασταύρωση του κύριου παραλιακού δρόμου που οδηγεί στην Τρίπολη, έξω από την πόλη Misrata της Λιβύης.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί εδώ και μήνες στη Λιβύη καθώς δύο Πρωθυπουργοί διεκδικούν την εξουσία. εγείροντας φόβους για νέα σύγκρουση δύο χρόνια μετά την ανακωχή ορόσημο το 2020.
Η ρωσική βιομηχανική Ζώνη στο Σουέζ – Θα δοθεί και βάση;
Η αιγυπτιακή βουλή ενέκρινε το 2019 την συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2018 μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου για την δημιουργία βιομηχανικής ζώνης έκτασης 5,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στο ανατολικό τμήμα του Πορτ-Σάιντ.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την δημιουργία ρωσικής βιομηχανικής ζώνης και την κατασκευή του νέου καναλιού του Σουέζ είχε επιτευχθεί το 2014. Η διακρατική συμφωνία που ορίζει τις παραμέτρους αυτής της περιοχής, είχε υπογραφεί στις 23 Μαίου του 2018, έχοντας διάρκεια ισχύος τα 50 χρόνια και την πρόβλεψη να ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια μετά την λήξη της διάρκειας των 50 ετών.
Η συμφωνία προβλέπει την διαμόρφωση ειδικής ζώνης, στην οποία θα υπάρχει καθεστώς μειωμένης φορολόγησης για τις ρωσικές εταιρείες που θα έχουν την έδρα τους στην Αίγυπτο.
Με βάση τις προβλέψεις του ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου η κατασκευή του έργου θα διαρκέσει 13 χρόνια και οι εταιρείες που θα έχουν την έδρα τους στην Αίγυπτο θα μπορούν να παράγουν προϊόντα αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Οι αρχικές ρωσικές κρατικές επενδύσεις στις αρχικές υποδομές της βιομηχανικής ζώνης θα ανέλθουν στα 190 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το σύνολο των ιδιωτικών επενδύσεων καθ όλη την διάρκεια κατασκευής του έργου, εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσία θα ζητήσει εδώ και βάση ελλιμενισμού των πλοίων της. Θα την δώσει η Αίγυπτος;
Στα βόρεια παράλια της Αιγύπτου, στην Ελ-Ντάμπαα, άρχισε να κατασκευάζεται από τη ρωσική εταιρεία Rosatom ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στη χώρα. Όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας, θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες· κάθε μία θα είναι δυναμικότητας 1.200 MW.
«Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που κατέστη δυνατό χάρη στη συνεργασία Αιγύπτου-Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Μοχαμάντ Σακέρ.
Η Αίγυπτος εξέταζε το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού ήδη από τη δεκαετία του 1980. Οι συμβάσεις με τη Rosatom υπογράφηκαν το 2017, αλλά το έργο καθυστέρησε για αρκετά χρόνια. Μόλις τον περασμένο μήνα η αιγυπτιακή Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως για την πρώτη μονάδα.
Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε το κόστος ούτε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. Το 2016 η Αίγυπτος είχε ανακοινώσει ότι η χρηματοδότηση θα γίνει κατά κύριο λόγο μέσω δανείου από τη Ρωσία ύψους 25 δισ. δολαρίων.
Η πυρηνικός σταθμός θα χρησιμοποιεί αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος, παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στους ρωσικούς σταθμούς στο Νοβοβορόνεζ και Λένινγκραντ και σε σταθμό της Λευκορωσίας ο οποίος συνδέθηκε στο δίκτυο τον Νοέμβριο του 2020.
Η Αίγυπτος επέκτεινε με ταχείς ρυθμούς κατά την τελευταία δεκαετία την ονομαστική πυκνότητα ισχύος, κυρίως με μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου που κατασκεύασε η Siemens, με αποτέλεσμα να έχει τώρα πλεόνασμα ενέργειας, ενώ σχεδιάζει να αρχίσει ή να επεκτείνει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Επίσης επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο της ονομαστικής πυκνότητας ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 40% το 2030 και στο 42% έως το 2035.
Εγγυήσεις Λαβρόφ στην Αίγυπτο για προμήθειες ρωσικών σιτηρών
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προσέφερε διαβεβαιώσεις για τις προμήθειες ρωσικών σιτηρών στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάιρο.
Σημειώνεται ότι οι αφρικανικές χώρες είναι μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από τον πόλεμο, καθώς οι τιμές βασικών προϊόντων εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Μοιραία, εκατομμύρια άνθρωποι σε περιοχές συγκρούσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή να υποφέρουν από την επιδείνωση των αυξανόμενων ελλείψεων σε τρόφιμα και άλλη βοήθεια.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ απέρριψε τις κατηγορίες της Δύσης ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ως «μια ακόμη προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη σε άλλους».
Επιδιώκοντας να συσπειρώσει τα αφρικανικά έθνη στο πλευρό της χώρας του, χαιρέτισε αυτό που ονόμασε «ανεξάρτητο μονοπάτι» που ακολούθησαν οι χώρες αυτές, αποφεύγοντας να ενωθούν με τη Δύση για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.
Εικόνες από τον πυρηνικό Σταθμό