Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Η Ρωσία πραγματοποιεί την τελευταία πρόβα της Κύριας Ναυτικής Παρέλασης στην Αγία Πετρούπολη και την Κρονστάνδη. Η πρόβα περιλαμβάνει πάνω από 40 μαχητικά πλοία, υποβρύχια, σκάφη και κανονιοφόρους διαφόρων κλάσεων.

28 Ιουλίου 2022. /TASS/. Η τελευταία πρόβα της Κύριας Ναυτικής Παρέλασης της Ρωσίας ξεκίνησε στον ποταμό Νέβα στην Αγία Πετρούπολη και στο δρόμο της Κρονστάνδης, ανέφερε την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

"Η τελική πρόβα της Κύριας Ναυτικής Παρέλασης ξεκίνησε στα ύδατα του Νέβα και στο δρόμο της Κρονστάνδης. Η πρόβα περιλαμβάνει περισσότερα από 40 μαχητικά πλοία, υποβρύχια, σκάφη και κανονιοφόρους διαφόρων τάξεων. Ειδικότερα, η παράταξη της παρέλασης περιλαμβάνει τους τελευταίους μαχητές επιφανείας του Ρωσικού Ναυτικού και πλοία γαλάζιου νερού που παράγονται αυτή τη στιγμή μαζικά στη Ρωσία. Ο σχηματισμός παρέλασης περιλαμβάνει πολεμικά πλοία και σκάφη όλων των ρωσικών στόλων και του Στόλου της Κασπίας, καθώς και τα σκάφη της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και του Υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης. ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στην τελευταία πρόβα της ναυτικής παρέλασης της Ρωσίας συμμετέχουν επίσης 42 αεροσκάφη της ναυτικής αεροπορίας, στρατιωτικά μεταφορικά και αεροπλάνα ειδικού σκοπού. Ως χαρακτηριστικό γνώρισμά της, η τελική πρόβα συγκέντρωσε έναν μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων επόμενης γενιάς ικανά να εκτελούν μάχιμες αποστολές σε μακρινά ύδατα.

Όπως ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη το γραφείο Τύπου της United Shipbuilding Corporation, ο τελευταίος συμμετέχων στη ναυτική παρέλαση της Kronstadt, το πυρηνικό υποβρύχιο πολλαπλών χρήσεων Vepr, έφτασε για να λάβει μέρος στη ναυτική εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια της ναυτικής παρέλασης, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αγίας Πετρούπολης θα μπορούν επίσης να δουν ένα αντίγραφο του ιστιοφόρου θωρηκτού Πολτάβα που έπεσε κάτω από τον Τσάρο Πέτρο τον Μέγα.

Την παραμονή της τελικής πρόβας της ναυτικής παρέλασης, τελέστηκε ειδική λειτουργία στον Ναυτικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κρονστάνδη για να τιμήσει την άφιξη των λειψάνων του Αγίου Τιμίου Πολεμιστή Φιόντορ Ουσάκοφ. Τα ιερά λείψανα έφθασαν στην Αγία Πετρούπολη από τη Γέννηση της Θεοτόκου Σανακσάρ Ανδρικό Μοναστήρι στις 21 Ιουλίου κατόπιν ευλογίας του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.

Τα λείψανα του ένδοξου διοικητή του ρωσικού στόλου που δεν έχασε ούτε μια ναυμαχία παραδόθηκαν στην Αγία Πετρούπολη για πρώτη φορά το 2016. Έκτοτε, φέρνοντας τα λείψανα του μεγάλου διοικητή του στόλου στις όχθες του ποταμού Νέβα μέχρι την Ημέρα του Ναυτικού γίνει παράδοση στη Ρωσία.

Η Κύρια Ναυτική Παρέλαση της Ρωσίας θα διεξαχθεί μεταξύ των Γέφυρων Ευαγγελισμού και Τριάδας στον ποταμό Νέβα και στο εσωτερικό λιμάνι του ναυτικού φρουρίου της Κρονστάνδης στις 31 Ιουλίου. Η κύρια ναυτική εκδήλωση της Ρωσίας θα συγκεντρώσει 36 πολεμικά πλοία και κανονιοφόρους, τέσσερα υποβρύχια, επτά ιστιοφόρα 42 αεροσκάφη και επίσης πάνω από 3.500 στρατιώτες.

https://tass.com/defense/1485933