Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ένας φλογερός εθνικιστής πολιτικός και ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία, αποπέμφθηκε από επικεφαλής της Roscosmos, σύμφωνα με διάταγμα του Κρεμλίνου.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι ο Ρογκόζιν, 58 ετών, θα έπιανε νέα δουλειά «εν ευθέτω χρόνω».
Ο Πεσκόφ δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι η αποχώρησή του από τη διαστημική υπηρεσία δεν σημαίνει ότι το Κρεμλίνο ήταν δυσαρεστημένο με τη δουλειά του εκεί.
Ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης είπε ότι θα προαχθεί και θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία.
Αφού ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρογκόζιν δημοσιεύει τακτικά δηλώσεις gung-ho στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας τον Μάιο ότι η Ρωσία θα χρειαζόταν μόνο μισή ώρα για να «καταστρέψει» τις χώρες του ΝΑΤΟ σε έναν πυρηνικό πόλεμο.
Στη Roscosmos, ο Ρογκόζιν αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, ο οποίος έχει στρατιωτικό υπόβαθρο.
Το Meduza, ένας ανεξάρτητος ρωσόφωνος ειδησεογραφικός ιστότοπος, επικαλούμενος τρεις πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο Rogozin θα μπορούσε σύντομα να βρει δουλειά στο Κρεμλίνο.
Επικαλούμενο τις πηγές, το μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι ο Πούτιν «αγαπά» τον Ρογκόζιν και τις δηλώσεις του που προκαλούν τα φρύδια και ότι ο Ρογκόζιν θα μπορούσε να διοριστεί να επιβλέπει τις αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας καθώς και τα ουκρανικά εδάφη που καταλήφθηκαν από τη Ρωσία.
Αξιωματούχοι υπέρ της Μόσχας στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη λένε ότι ελπίζουν να διοργανώσουν σύντομα δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία.
Ο Πούτιν διόρισε τον Ρογκόζιν να διευθύνει τη διαστημική υπηρεσία της χώρας το 2018.
Εκείνη την εποχή, ορισμένοι ειδικοί τον περιέγραψαν ως αουτσάιντερ που δεν είχε την απαραίτητη εκπαίδευση και εξειδίκευση για να ηγηθεί της Roscosmos.
Ο Ρογκόζιν επέβλεψε επίσης τη διαστημική βιομηχανία ως αναπληρωτής πρωθυπουργός από το 2011 έως το 2018. Έχοντας τεθεί υπό αμερικανικές κυρώσεις το 2014 όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία, υπηρέτησε επίσης ως απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Ρογκόζιν έχει επανειλημμένα ξεσηκώσει τα φρύδια με τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του.
Αφού η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Ρογκόζιν είπε ότι οι αμερικανοί αστροναύτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τραμπολίνα αντί για ρωσικούς πυραύλους για να φτάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Συνεργασία στο διάστημα
Η αποστολή του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα το 1961 και η εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου τέσσερα χρόνια νωρίτερα είναι μεταξύ των βασικών επιτευγμάτων του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος και παραμένουν μια σημαντική πηγή εθνικής υπερηφάνειας στη Ρωσία.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η ρωσική διαστημική υπηρεσία παραμένει μια σκιά του πρώην εαυτού της και τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια σειρά αποτυχιών, συμπεριλαμβανομένων των σκανδάλων διαφθοράς και της απώλειας ορισμένων δορυφόρων και άλλων διαστημικών σκαφών.
Ο Μπορίσοφ αναλαμβάνει επικεφαλής της Roscosmos σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή.
Οι μαινόμενες εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία αρχίζουν να επηρεάζουν τη διαστημική συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών και μια νέα κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα αναδύεται ως αυξανόμενη πηγή ανησυχίας.
Μέχρι τώρα η εξερεύνηση του διαστήματος ήταν ένας από τους λίγους τομείς όπου η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της δεν είχε ναυαγήσει από εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία, τη Συρία και αλλού.
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εργαστεί δίπλα-δίπλα στον ISS, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά από το 1998.
Ο Μπορίσοφ, 65 ετών, ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας από το 2012 έως το 2018 και επέβλεψε την αμυντική βιομηχανία ως αναπληρωτής πρωθυπουργός από το 2018 έως τώρα.
https://www.themoscowtimes.com/2022/07/15/russian-space-chief-rogozin-to-get-new-job-kremlin-a78311