Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Οι συμφωνίες σιτηρών της Κωνσταντινούπολης δεν εμποδίζουν τη Ρωσία να συνεχίσει τη λειτουργία της στην Ουκρανία — Λαβρόφ Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη, οι στόχοι του χτυπήματος ήταν ένα πολεμικό σκάφος του Ουκρανικού Ναυτικού και μια αποθήκη πυρομαχικών που περιείχε πρόσφατα παραδοθέντες αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon


 Δημοκρατία του Κονγκό/, 25 Ιουλίου. /TASS/. Οι δεσμεύσεις της Ρωσίας στο πλαίσιο των συμφωνιών σιτηρών που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη δεν την εμποδίζουν να συνεχίσει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τη Δευτέρα μετά την επίσκεψή του στη Δημοκρατία του Κονγκό.

"Οι δυτικοί συνάδελφοί μας έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες να παρουσιάζουν οποιαδήποτε είδηση ​​με στρεβλό τρόπο, με τρόπο που θα διευκολύνει τη χρήση τους εναντίον της Ρωσίας. Δεν αποτελεί έκπληξη για μένα. Όσο για το επεισόδιο <…> στην Οδησσό, δεν υπάρχει τίποτα στο Δυνατότητες που ανέλαβε η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών που υπογράφηκαν στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, μπορούν να μας εμποδίσουν να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση και να χτυπήσουμε στρατιωτικές υποδομές και άλλους στρατιωτικούς στόχους», είπε. «Και οι εκπρόσωποι της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, παρεμπιπτόντως, αν το πάρω σωστά, επιβεβαίωσαν χθες αυτήν την ερμηνεία των εγγράφων».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, μετά το χτύπημα της Ρωσίας στη στρατιωτική υποδομή του λιμανιού της Οδησσού, οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι κρουζ Harpoon δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. "Όσον αφορά τους στόχους που χτυπήθηκαν από όπλα υψηλής ακρίβειας, βρίσκονται σε ένα ξεχωριστό τμήμα του λιμανιού της Οδησσού, το λεγόμενο στρατιωτικό τμήμα. Και οι στόχοι ήταν ένα μαχητικό σκάφος του Ουκρανικού Ναυτικού και μια αποθήκη πυρομαχικών που είχε πρόσφατα παραδοθεί Harpoon anti- Πύραυλοι πλοίων. Αυτοί οι πύραυλοι παραδόθηκαν για να αποτελούν απειλές για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Τώρα, δεν αποτελούν απειλές», είπε.

Εκτός αυτού, ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης τόνισε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για αποστολές σιτηρών σύμφωνα με τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης. "Οι αντικειμενικοί εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν αυτό που λέγαμε από την αρχή - ότι ο τερματικός σταθμός σιτηρών του λιμανιού της Οδησσού βρίσκεται μακριά από το στρατιωτικό τμήμα και δεν υπάρχουν εμπόδια για τη μεταφορά σιτηρών σε εργολάβους βάσει των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης και δεν δημιουργήσαμε κανένα", τόνισε. .

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανέφερε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα με όπλα ακριβείας κατά των εγκαταστάσεων του εργοστασίου επισκευής πλοίων στην Οδησσό, καταστρέφοντας ένα πολεμικό πλοίο στην αποβάθρα και μια αποθήκη πυραύλων Harpoon που προμήθευσαν οι ΗΠΑ. Η απεργία ανίκανε τις παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης για την επισκευή και την αναβάθμιση των πλοίων του Ουκρανικού Ναυτικού, πρόσθεσε ο στρατηγός.

Μια δέσμη εγγράφων με στόχο την επίλυση του προβλήματος των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές υπεγράφη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη αναλαμβάνουν να εργαστούν για την άρση των αντιρωσικών περιορισμών που εμποδίζουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων. Ένα άλλο έγγραφο προβλέπει μηχανισμό εξαγωγής σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από την Ουκρανία. Μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών προβλέπει τη δημιουργία ενός τετραμερούς συντονιστικού κέντρου για την έρευνα πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά για την πρόληψη του λαθρεμπορίου όπλων και την αποφυγή προκλήσεων.

https://tass.com/politics/1484577