Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Το Ιράν φιλοξενεί τον Πούτιν και τον Ερντογάν για συνομιλίες που επισκιάζονται από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

 Ερντογάν και Πούτιν φωτογραφήθηκαν στο Σότσι πέρυσι.

Vladimir Smirnov/TASS

Ο πρόεδρος του Ιράν θα φιλοξενήσει τους Ρώσους και Τούρκους ομολόγους του την Τρίτη για συνομιλίες για τον πόλεμο στη Συρία σε μια τριμερή σύνοδο κορυφής που επισκιάζεται από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η σύνοδος κορυφής είναι η πρώτη που φιλοξενεί ο υπερσυντηρητικός Πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι και το δεύτερο ταξίδι στο εξωτερικό  του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν από τότε που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Έρχεται μέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Μέση Ανατολή για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, με στάσεις στους περιφερειακούς εχθρούς του Ιράν, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

Όμως, η τριμερής σύνοδος κορυφής φαινομενικά επικεντρώνεται στη Συρία, ως μέρος της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα για τον τερματισμό της σύγκρουσης για περισσότερα από 11 χρόνια στην αραβική χώρα.

Και οι τρεις εμπλέκονται στη Συρία, με το Ιράν και  τη Ρωσία  να υποστηρίζουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την Τουρκία να υποστηρίζει τις δυνάμεις των ανταρτών.

Η συγκέντρωση έρχεται αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε στα τέλη του περασμένου έτους ότι θα εξαπολύσει νέα επίθεση στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων μαχητών.

Το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική ενέργεια στη Συρία θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Η σύνοδος θα επιτρέψει επίσης στον Ερντογάν να πραγματοποιήσει την πρώτη του συνάντηση με τον Πούτιν μετά την εισβολή της  Ρωσίας  στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει προσφέρει εδώ και μήνες να συναντήσει τον Ρώσο ηγέτη σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην επίλυση των αυξημένων παγκόσμιων εντάσεων από την έναρξη του πολέμου.

«Η χρονική στιγμή αυτής της συνόδου κορυφής δεν είναι τυχαία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρώσος αναλυτής Βλαντιμίρ Σότνικοφ.

«Η Τουρκία θέλει να διεξαγάγει μια «ειδική επιχείρηση» στη Συρία, όπως η  Ρωσία  εφαρμόζει μια «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία», είπε.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει κύματα επιθέσεων στη Συρία από το 2016, στοχεύοντας Κούρδους πολιτοφυλακές καθώς και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και δυνάμεις πιστές στον Άσαντ.

«Ένταση και κρίσεις»

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν, που έφτασαν στην Τεχεράνη τη Δευτέρα, θα συναντηθούν στην ιρανική πρωτεύουσα την Τρίτη για να συζητήσουν μηχανισμούς εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε πηγή του Κρεμλίνου.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έχει εμποδίσει μαζικά τις αποστολές από έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού και άλλων σιτηρών στον κόσμο, πυροδοτώντας φόβους για παγκόσμια έλλειψη τροφίμων.

Η Τουρκία – μέλος του ΝΑΤΟ με όρους τόσο με τη  Ρωσία όσο  και με την Ουκρανία – έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για την επανέναρξη των παραδόσεων σιτηρών.

Τελικά, ο Ερντογάν ελπίζει να πάρει «το πράσινο φως» από τον Πούτιν και τον Ραΐσι για τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Συρία, δήλωσε ο Σινάν Ουλγκέν, επισκέπτης μελετητής στο Carnegie Europe που ειδικεύεται στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Η είδηση ​​ότι ο Πούτιν και ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθούν ήρθαν μια μέρα που είδε τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell να προειδοποιεί  ότι ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία απειλεί τον εφοδιασμό αμέτρητων χιλιάδων ευάλωτων στην πείνα.

Ο Μπορέλ ονόμασε το θέμα «ένα θέμα ζωής και θανάτου για πολλά ανθρώπινα όντα».

Την Κυριακή, μια ημέρα αφότου ο Μπάιντεν τελείωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, το Ιράν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προκαλούν κρίσεις στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα «ανεχθούν τις προσπάθειες από οποιαδήποτε χώρα να κυριαρχήσει σε άλλη στην περιοχή μέσω στρατιωτικών συσσωρεύσεων, εισβολών ή/και απειλών», σε μια διαφανή αναφορά στο Ιράν.

Σε ομιλία του στη Σαουδική πόλη Τζέντα σε μια σύνοδο κορυφής των αραβικών κρατών του Κόλπου, καθώς και της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν πλήρως δεσμευμένες στη Μέση Ανατολή.

«Δεν θα φύγουμε και θα αφήσουμε ένα κενό που θα καλυφθεί από την Κίνα,  τη Ρωσία  ή το Ιράν», είπε ο Μπάιντεν.

Μετά τη συνάντηση, κοινή δήλωση δεσμεύτηκε οι ηγέτες να «διαφυλάξουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Υπογράμμισε επίσης τις διπλωματικές προσπάθειες να αποτραπεί το Ιράν από την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου, έναν στόχο που η Ισλαμική Δημοκρατία πάντα αρνιόταν να επιδιώκει.

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανάνι, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «για άλλη μια φορά κατέφυγαν στην αποτυχημένη πολιτική της ιρανφοβίας, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντάσεις και κρίσεις στην περιοχή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν σχεδιάζει να παραδώσει «εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη» στη  Ρωσία  για να βοηθήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, μια κατηγορία που η Ισλαμική Δημοκρατία απέρριψε ως «αβάσιμη».

https://www.themoscowtimes.com/2022/07/19/iran-hosts-putin-erdogan-for-talks-overshadowed-by-ukraine-war-a78336