Την θέση του υφυπουργού Άμυνας, ο οποίος «θα είναι υπεύθυνος για τον υλικοτεχνικό ανεφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων», ανέλαβε ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ.
Η είδηση δημιουργεί αυτομάτως τον συνειρμό ότι η αντικατάσταση ήταν αποτέλεσμα δυσαρέσκειας για την δουλειά του Μπουλγκάκοφ, δεδομένου ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στον ανεφοδιασμό. Ωστόσο είναι έτσι;
Όπως σημειώνει ο καθηγητής που ειδικεύεται στα θέματα της Ρωσίας, Μαρκ Γκαλεότι, εδώ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
«Μπορεί κάλλιστα να ήταν τιμωρία, καθώς η κατάσταση των ρωσικών logistics ήταν φρικτή, η οποία μάλιστα δεν μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στην καταστροφική αρχική στρατηγική (υπό τις οδηγίες του Πούτιν)», αναφέρει προσθέτοντας ότι αυτό χρήζει προσοχής είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες «κάθε μεταγραφή / συνταξιοδότηση γίνεται αντιληπτή μέσα από τον φακό των ”εξαγριωμένων απολύσεων Πούτιν”».
«Επιπλέον, καθώς οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα συστήματα HIMARS για να σπάσουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, καθιστώντας τα logistics το βασικό πεδίο μάχης, είναι βέβαιο ότι η Μόσχα χρειάζεται να βελτιώσει το παιχνίδι της», συνεχίζει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι επίσης ενδιαφέρον το ποιος έρχεται να αντικαταστήσει τον Μπουλγκάκοφ.
«Ο στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεφ αποκαλείται ο ”χασάπης της Μαριούπολης” αλλά οφείλω να πω ότι εξακολουθώ να είμαι δύσπιστος ότι είχε κάποιο ρόλο επιχειρησιακής διοίκησης εκεί. Αντίθετα, η πραγματική του σημασία είναι ως επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης Άμυνας NTsUO από το 2014».
Το NTsUO – εξηγεί- είναι ο κύριος κόμβος εντολών και συντονισμού και «κανονικά θα είχε να διαχειριστεί οποιαδήποτε λειτουργία όπως η εισβολή, αλλά ουσιαστικά παρακάμφθηκε από τον Πούτιν τον Φεβρουάριο». «Πιο συγκεκριμένα, εάν υπάρχει κάτι που καταλαβαίνει κάποιος στον προηγούμενο ρόλο του, αφορά τον συντονισμό εντός του στρατού και μεταξύ του στρατού και άλλων υπηρεσιών, από τους τρομοκράτες έως τις αμυντικές βιομηχανίες. Αυτός ήταν ο κεντρικός ρόλος του στο NTsUO».
«Ο Μιζίντσεφ θεωρείται ένας σχετικά εγκεφαλικός στρατηγός, αν και δεν θεωρείται προωθημένες στη σειρά για τις υψηλότερες θέσεις. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει τώρα, και θα μπορούσε να είναι κίνητρο για τον ίδιο να προσπαθήσει να αλλάξει τα πράγματα», συνεχίζει ο καθηγητής εκτιμώντας ότι είναι λογικό να επιλεχθεί για τη συγκεκριμένη θέση.
«Το αν αυτός (ή οποιοσδήποτε άλλος) μπορεί να κάνει τη διαφορά μπορεί να είναι αμφισβητήσιμο, αλλά μας υπενθυμίζει ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να μαθαίνει το μάθημά του, και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε να μην τους υποτιμάμε τώρα, όπως μπορεί να τους έχουμε υπερεκτιμήσει στο παρελθόν», προειδοποιεί.