Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα αναφέρει ρητά πως η Δύση ανατίναξε τους αγωγούς και μάλιστα διαθέτει και στοιχεία για την “τρομοκρατική αυτή ενέργεια” εναντίον “ρωσικών περιουσιακών στοιχείων”.
Πριν λίγο ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, δήλωσε πως η Μόσχα έχει στη διάθεσή της στοιχεία που δείχνουν πως η Δύση ευθύνεται για τις διαρροές στους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream.
«Έχουμε υλικά που δείχνουν ένα δυτικό ίχνος στην οργάνωση και την υλοποίηση αυτών των τρομοκρατικών πράξεων» είπε συγκεκριμένα.
«Κατά τη γνώμη μου, η Δύση κάνει τα πάντα για να κρύψει τους πραγματικούς δράστες και οργανωτές αυτής της διεθνούς τρομοκρατικής ενέργειας», πρόσθεσε.
Το γεγονός πως έκανε δηλώσεις ο επικεφαλής της SVR σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: Κλιμάκωση και αντίποινα.
Η δήλωση του Ναρίσκιν είναι η πιο άμεση κατηγορία εναντίον της Δύσης από ανώτερο Ρώσο αξιωματούχο σχετικά με την υπόθεση αυτή. Δεν αποκάλυψε τι στοιχεία διαθέτει η Ρωσία.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το «άνευ προηγουμένου σαμποτάζ» κατά των αγωγών Nord Stream ήταν «μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας».
Ταυτόχρονα, ασκήθηκε δίωξη για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας από την ρωσική γενική εισαγγελία και η έρευνα έχει ανατεθεί στην Ομοσπονδιακή υπηρεσία Ασφαλείας.
Πλέον, η Μόσχα στήνει το υπόβαθρο, είτε ισχύουν τα όσα λέει είτε όχι, για αντίποινα εναντίον Ευρώπης και ΗΠΑ.
Επίσης, το γεγονός ότι κτυπήθηκαν αγωγοί μεταφοράς ενέργειας, δείχνει ότι το πρώτο ταμπού “έσπασε”. Μέχρι τώρα θεωρούταν αδιανόητο να κτυπήσουν χώρα ενεργειακούς αγωγούς άλλης χώρας. Και ασφαλώς η ενέργεια αυτή θεωρείται προοίμιο πυρηνικού κτυπήματος. Αυτό είναι και το δεύτερο ταμπού που πρόκειται να “σπάσει”.
Παγκόσμιος συναγερμός – Αναμένονται ρωσικά αντίποινα
Δύο είναι οι πιθανές εκδοχές αντιποίνων από την Μόσχα: Κτύπημα σε αγωγό που τροφοδοτεί την ΕΕ ή καταστροφή των υποθαλάσσιων καλωδίων διαδικτύου.
Υπενθυμίζουμε πάντως πως πρόσφατα ο ρωσικός Στόλος ασκήθηκε μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιρλανδίας σε σενάρια επιβολής “μπλακ αουτ” στην τηλεπικοινωνιακή σύνδεση Ευρώπης και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας, από το σημείο της ρωσικής άσκησης διέρχονται τα υποβρύχια καλώδια τηλεπικοινωνιών. Εάν αυτά κοπούν, τότε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα απομονωθεί καθώς θα διακοπεί η η επικοινωνία με τις ΗΠΑ.
Η τοποθεσία της ρωσικής άσκησης ήταν ακριβώς στην περιοχή μέσω της οποίας περνούν πολλά υπερατλαντικά καλώδια Διαδικτύου που συνδέουν την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Αυξημένα στρατιωτικά μέτρα σε Νορβηγία, Φινλανδία, Βαλτική, Ιταλία και άλλες χώρες
Πτήση κοντά σε εγκατάσταση πετρελαίου και φυσικού αερίου της TotalEnergies στη Βόρεια Θάλασσα πραγματοποίησε αγνώστου ταυτότητας drone την Τετάρτη.
«Παρατηρήσαμε μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Halfdan B στη Βόρεια Θάλασσα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σε γραπτό σχόλιο, προσθέτοντας ότι η δραστηριότητα είχε παρατηρηθεί την Τετάρτη.
«Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλείας μας και βρισκόμαστε σε στενό διάλογο με τις αρχές», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι οι χώρες της Βόρειας και της Βαλτικής θάλασσας λαμβάνουν η μία μετά την άλλη ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα φρούρησης των ενεργειακών τους εγκαταστάσεων, μετά τις ανυπολόγιστες ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που κατά πάσα πιθανότητα οφείλονται σε δολιοφθορά.
Η Φινλανδία, γείτονας της Ρωσίας, διέταξε σήμερα την ενίσχυση της ασφάλειας σε στρατηγικής σημασίας υποδομές της χώρας, ενώ και η Λιθουανία λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειάς της στον τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Στη Σουηδία, οι δύο κύριοι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας που βρίσκονται στο Φόρσμαρκ (κεντροανατολικά) και στο Ρίνγκαλς (νοτιοδυτικά) ανακοίνωσαν ότι τέθηκαν σε «αυξημένη επαγρύπνηση» λόγω των γεγονότων στη Βαλτική Θάλασσα.
Αντίστοιχα μέτρα έχουν λάβει η Γερμανία, η Δανία και η Νορβηγία, η οποία είναι πλέον ο κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η νορβηγική κυβέρνηση ενισχύει την «ετοιμότητα» και τον «έλεγχο» στα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας ενώ η εκτεταμένη επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας του νορβηγικού κοινοβουλίου συγκαλείται για μια «μυστική συνεδρίαση κρίσης» σήμερα το πρωί, όπου θα ενημερωθούν από την κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη κατάσταση ασφαλείας.
Στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν κοντά στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, με αφορμή την ύποπτη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας.
Ο στρατός «θα είναι πιο εμφανής στις νορβηγικές εγκαταστάσεις» εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπε ο πρωθυπουργός Γκαρ Στέρε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο Στέρε είπε επίσης ότι και οι πετρελαϊκές εταιρείες θα ενισχύσουν την ασφάλειά τους στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις τους.
Παράλληλα το ιταλικό Ναυτικό θα αυξήσει την προστασία των αγωγών φυσικού αερίου
Πρώτο σενάριο: Κλείνει οριστικά ο αγωγός GTS
Η τρομοκρατική επίθεση στη Βαλτική Θάλασσα θα έχει εκτεταμένες συνέπειες. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, την ημέρα που έληξε η ψηφοφορία για τα δημοψηφίσματα, ανατινάχτηκαν οι γραμμές των υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 . Αυτή η δολιοφθορά μπορεί να αλλάξει εντελώς τη μελλοντική ευθυγράμμιση της «ουκρανικής υπόθεσης».
Πράγματι, η εφάπαξ διακοπή λειτουργίας της υποδομής του αγωγού, η οποία επιτρέπει την άντληση συνολικά έως και 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη, είναι σοβαρό κτύπημα στην Ευρώπη.
Σε περίπτωση που απενεργοποιηθεί και το ουκρανικό GTS, το κόστος για την Ευρώπη θα είναι τρομαχτικό.
Στο εγγύς μέλλον, εάν συμβεί δολιοφθορά και στους ρωσικούς αγωγούς προς το νότο, θα δούμε ποιος πραγματικά θέλει να διατηρήσει περισσότερο τις εξαγωγές στην Ευρώπη: η ΕΕ την παραμονή της έναρξης της περιόδου θέρμανσης ή η ίδια η Gazprom.
Εάν το Κρεμλίνο θέλει αποφασιστική νίκη επί των «δυτικών εταίρων», τότε η κατάσταση με τους «Nord Streams» θα χρησιμοποιηθεί υπέρ της Ρωσίας και οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού GTS θα μειωθούν ακόμη περισσότερο και στη συνέχεια θα σταματήσουν εντελώς μέχρι να σταματήσει η στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου.
Ήδη υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στον ρωσικό κολοσσό της Gazprοm και τον ουκρανικό διαχειριστή Naftogaz.
Η Naftogaz έχει προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο κατηγορώντας την Gazprom ότι δεν την είχε πληρώσει εγκαίρως ή πλήρως για τη διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας.
Από πλευράς της, η Gazprom υποστήριξε ότι την εμποδίζουν οι δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, απειλώντας με τέλος στην ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, η Gazprom ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Naftogaz σε περίπτωση που συνεχίσει την υπόθεση της διαιτησίας, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί στην Gazprom να καταβάλει στην Ουκρανία τα τέλη διαμετακόμισης.
Αν σταματήσουν οι ροές, τότε η Δυτική Ευρώπη θα είναι εντελώς αποκομμένη αφήνοντας μόνο τον TurkStream να στέλνει αέριο στην Τουρκία και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό καθώς η Ρωσία θα αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο μέσω της Τουρκίας αναβαθμίζοντας και την θέση της Άγκυρας.
Δεύτερο σενάριο: Επίθεση στα υποθαλάσσια καλώδια
Οι επιθέσεις εναντίον των δύο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream έχουν εγείρει ανησυχίες ότι τα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν την ανθρωπότητα με το διαδίκτυο κινδυνεύουν. Οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διερωτώνται: ποιος θα είναι ο στόχος στη συνέχεια;
Κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για τις επιθέσεις κατά των αγωγών ενέργειας Nord Stream. Ωστόσο, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν δείξουν το Κρεμλίνο – εν μέσω προειδοποιήσεων ότι το δαιδαλώδες δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων που τροφοδοτούν το παγκόσμιο διαδίκτυο θα μπορούσε να είναι ένας δελεαστικός στόχος.
Η απειλή είναι πραγματική. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην ελλιπή ασφάλεια γύρω από αυτά τα καλώδια.
«Είναι στόχος σε συγκρούσεις για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα», δήλωσε στο Politico ο Κιρ Γκάιλς, ειδικός στον ρωσικό πόλεμο πληροφοριών στο Chatham House, μια δεξαμενή σκέψης.
«Εάν δεν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξασφάλιση αυτών των ζωτικών περιουσιακών στοιχείων, οι δυτικές χώρες θα πρέπει να κατηγορήσουν μετά μόνο τους εαυτούς τους».
Σχεδόν όλη η παγκόσμια διαδικτυακή κίνηση μεταφέρεται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο περισσότερων από 400 αγωγών οπτικών ινών που συνολικά εκτείνονται σε 1,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Τις διαχειρίζονται σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικές εταιρείες όπως η Google και η Microsoft, καθώς και η γαλλική Alcatel Submarine Networks και, όλο και περισσότερο, η Huawei Marine Networks της Κίνας.
Υπάρχουν δεκάδες από αυτά τα καλώδια που συνδέουν την ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες – αναμφισβήτητα η πιο σημαντική «ψηφιακή σχέση» στον κόσμο – αν και παρόμοια δίκτυα συνδέουν τη Λατινική Αμερική με την Ασία και την Αφρική με την Ευρώπη, αντίστοιχα.
Μέρος της ευπάθειας οφείλεται στη θέση αυτών των καλωδίων. Εκτείνονται σε όλη την υδρόγειο και συχνά βρίσκονται σε εξαιρετικά απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες είναι εύκολα προσβάσιμες από υποβρύχια ή μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους αγωγούς βρίσκονται σε διεθνή ύδατα.
Υπάρχουν επίσης οι περιοχές όπου τέμνονται τα μεγάλα υποθαλάσσια καλώδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους δυνητικούς στόχους υψηλότερου κινδύνου. Για την Ευρώπη, αυτοί περιλαμβάνουν το Γιβραλτάρ και τη Μάλτα, όπου πολλές από τις συνδέσεις της ΕΕ με την Ασία φτάνουν στην ξηρά αφού περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου.
Για τις ΗΠΑ, η ακτογραμμή της Νέας Υόρκης είναι το κύριο σημείο σύνδεσης με την Ευρώπη. Οι δυτικές ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσωπεύουν έναν κόμβο σύνδεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της υπόλοιπης Ευρώπης.
Εάν το Κρεμλίνο όντως επιτεθεί, για παράδειγμα, θα μπορούσε ενδεχομένως να ρίξει μέρος ενός περιφερειακού δικτύου που συνδέει τις χώρες της Βαλτικής με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αλλά για να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στο παγκόσμιο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων, η Ρωσία – ή οποιοσδήποτε άλλος επιτιθέμενος – θα πρέπει να ενεργήσει σε μια κλίμακα που πιθανότατα θα ήταν εύκολα ανιχνεύσιμη από τις δυτικές υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.
«Δεν είμαστε πλέον στη θέση που κάποτε ήμασταν εκεί που έκοψες ένα καλώδιο και όλα πέφτουν» σχολίασε ο Κιρ Γκάιλς.
https://warnews247.gr/pagkosmios-stratiotikos-synagermos-rosia-echoume-stoicheia-oi-dytikoi-anatinaxan-tous-nord-stream-antipoina-me-ktypima-ston-agogo-gts-sta-ypothalassia-kalodia/