Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιοι ωφελούνται από την έκρηξη του Nord Stream και τι ακολουθεί τα δημοψηφίσματα.

 © EPA-EFE/Δανική Αμυντική Διοίκηση

Μέσα Ενημέρωσης: Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς, οι περιφέρειες Kherson και Zaporozhye ψηφίζουν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία

Τα δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία ολοκληρώθηκαν με θετικά αποτελέσματα στις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και στις περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορόζιε. Η πλειοψηφία του πληθυσμού τους ψήφισε υπέρ της κίνησης, γράφει η Vedomosti .

Στη Ρωσία, οι περισσότεροι υποστηρίζουν την είσοδο των νέων εδαφών. "Πάνω από το 70% των ερωτηθέντων είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την ένταξή τους", δήλωσε στην εφημερίδα ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Κοινής Γνώμης του Πανρωσικού Βαλέρι Φιοντόροφ. «Είναι ακόμη υψηλότερο από την υποστήριξη για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, η οποία έχει παραμείνει περίπου στο 70%», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη διεθνή αναγνώριση των δημοψηφισμάτων, ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ είπε στην Izvestia ότι «υπάρχει το προηγούμενο της ένταξης της Κριμαίας, το οποίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, σχεδόν κανείς δεν αναγνώρισε, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων της Ρωσίας στην ΚΑΚ, η Κίνα και η συντριπτική πλειοψηφία των εθνών στον παγκόσμιο Νότο». "Οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε αυτά τα εδάφη και τον πληθυσμό τους είναι κρίσιμες. Ένα άλλο σημαντικό πράγμα είναι ότι μετά την ένταξη των περιοχών στη Ρωσία, η πιθανότητα πολιτικού διαλόγου με το Κίεβο θα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς. Είναι σαφές ότι οι ουκρανικές αρχές θα είναι απρόθυμες να κρατήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία με όρους που θα ισοδυναμούσαν με πολιτική αυτοκτονία. Αυτές είναι οι συνέπειες που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Μόσχα», πρόσθεσε ο ειδικός.

«Ο κύριος στόχος των δημοψηφισμάτων είναι να διαβεβαιωθεί ο λαός ότι η Ρωσία θα προστατεύσει αυτά τα εδάφη και δεν θα αλλάξουν χέρια», σημείωσε ο κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ντμίτρι Τρένιν. "Είναι δουλειά του στρατού να φτιάξει τη γραμμή επαφής, δεν γίνεται με πολιτικά μέτρα. Ο στρατός θα έχει πολύ περισσότερα κίνητρα να υπερασπιστεί το κυρίαρχο έδαφος της Ρωσίας από κάποια ουκρανική περιοχή που ελέγχει η Ρωσία", τόνισε ο αναλυτής.

 

Izvestia: Ρωσία και ΗΠΑ συμμετέχουν σε προετοιμασίες για συνάντηση για το New START

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για μια συνάντηση των αντιπροσωπειών τους που θα συζητήσουν την επανέναρξη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (New START), γράφει η Izvestia, επικαλούμενη ενημερωμένες ρωσικές πηγές. Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον διατηρούν διάλογο για ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και επί του παρόντος συζητούν ένα μέρος για να πραγματοποιήσουν συνομιλίες.

Ο Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Κονσταντίν Κοσάτσεφ επεσήμανε ότι «τα ζητήματα πυρηνικής σταθερότητας είναι πρωταρχικής σημασίας, βρίσκονται πάνω από όλες τις τρέχουσες καταστάσεις». «Γι’ αυτό είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτού του είδους ο διάλογος πρέπει να διατηρηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», σημείωσε ο γερουσιαστής.

«Η Ρωσία (όπως ακριβώς η Σοβιετική Ένωση) και οι ΗΠΑ πάντα προσπαθούσαν να διαχωρίσουν τα θέματα ελέγχου των εξοπλισμών από τη γενική πολιτική κατάσταση», τόνισε ο Ανώτερος Ερευνητής στο Κέντρο Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης της Βιέννης, Νικολάι Σόκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά και την επανέναρξη των ελέγχων. "Και τα δύο μέρη εκφράζουν ενδιαφέρον γι' αυτό, επομένως είναι πιθανό να συμβεί. Ωστόσο, δεδομένης της παρούσας κατάστασης, τα τεχνικά ζητήματα μετατρέπονται σε πολιτικά, επομένως είναι δύσκολο να προβλέψουμε οτιδήποτε, ιδιαίτερα επειδή οι λεπτομέρειες είναι άγνωστες", πρόσθεσε ο ειδικός.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ για τις Ηνωμένες Πολιτείες Σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Γιούρι Ρογκούλεφ τόνισε ότι οι επιθεωρήσεις είχαν ανασταλεί για πολιτικούς λόγους και το θέμα δεν είχε πολιτικοποιηθεί. «Εάν δημιουργηθεί ο μηχανισμός έκδοσης βίζας σε πιλότους και διασφάλισης πτήσεων αεροσκαφών, τότε οι έλεγχοι θα επαναληφθούν», εξήγησε ο σχολιαστής. Όσον αφορά τον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών, η Ελβετία ή η Αυστρία μπορούν να τις φιλοξενήσουν επειδή οι δύο χώρες διατηρούν στρατιωτική ουδετερότητα, σημείωσε ο ειδικός. Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέεται με την πολιτική ουδετερότητα, την οποία και τα δύο έθνη έχουν σχεδόν χάσει πρόσφατα αφού πήραν πλευρά στην ουκρανική σύγκρουση.

 

ΜΜΕ: Σαμποτάζ σε ευρωπαϊκές υποδομές ανοίγει το κουτί της Πανδώρας

Η σιωπή των δυτικών πολιτικών για τις εκρήξεις που έπληξαν τις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις υποδομής σημαίνει ότι η σύγκρουση θα κλιμακωθεί και η ουκρανική κρίση θα επεκταθεί στην ΕΕ. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο της καταστροφής της βιομηχανικής υποδομής και της διακοπής των εξαγωγικών προμηθειών, σημειώνει η Nezavisimaya Gazeta .

"Αντί να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας, η δολιοφθορά θα μπορούσε να είχε ως στόχο την αύξηση των εσόδων κάποιας άλλης χώρας. Η μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα ωφελήσει κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες που εδώ και καιρό προσπαθούν να διώξουν το ρωσικό φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά και να επιβάλουν Οι δικές τους προμήθειες φυσικού αερίου στην ήπειρο. Οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς φυσικού αερίου των ΗΠΑ βγάζουν χρήματα από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου», επεσήμανε ο εμπειρογνώμονας Στρατηγικής Έρευνας στην Total Research, Nikolay Vavilov.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν δρομολογήθηκε ποτέ και ο Nord Stream 1 λειτουργούσε στο 22% της χωρητικότητάς του λόγω προβλημάτων με κινητήρες αεριοστροβίλων που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Καναδά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το περιστατικό δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, Alexey Grivach, δήλωσε στη Rossiyskaya Gazeta . Ωστόσο, θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεσοπρόθεσμα, επειδή τώρα η ΕΕ δεν θα μπορεί να πάρει ρωσικό αέριο μέσω του Nord Stream ούτε στη θεωρία. Όσοι πίσω από το περιστατικό προσπάθησαν να στερήσουν από τους Ευρωπαίους την απλή ευκαιρία να διευθετήσουν το ζήτημα με τη Ρωσία σε μια κρίσιμη στιγμή και να σταθεροποιήσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό στην αγορά, σημείωσε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Kirill Rodionov από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Τεχνολογιών στο Σύμπλεγμα Καυσίμων και Ενέργειας, ούτε η Ευρώπη ούτε η Ρωσία θα ωφεληθούν από την αναστολή της παροχής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1. Οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα μιας βιομηχανικής ύφεσης. Όσο για τη Ρωσία, η κρίσιμη ζημιά θα προέλθει από την απώλεια του μεριδίου της χώρας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Τούτου λεχθέντος, είναι πολύ πιθανό να αφορά την πολιτική και όχι την οικονομία.

Θεωρητικά, είναι ο ιδιοκτήτης και ο διαχειριστής του έργου που πρέπει να πραγματοποιήσουν τις επισκευές, εξηγεί ο Grivach. Ωστόσο, οι δραστηριότητες του φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού Nord Stream 2 έχουν σχεδόν αποκλειστεί πλήρως από τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον. Η εταιρεία δεν διαθέτει ούτε το προσωπικό ούτε τους πόρους για να εξετάσει και να επισκευάσει τον αγωγό φυσικού αερίου.

 

Izvestia: Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται σύντομα να αυξηθούν ξανά στα 100 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται σύντομα να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά, φτάνοντας τα 100 δολάρια το βαρέλι, ανέφεραν ειδικοί που ρωτήθηκαν από την Izvestia. Οι λόγοι περιλαμβάνουν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή, την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στην Κίνα και τη μείωση της ποσότητας πετρελαίου που απελευθερώνεται από τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν για τρίτο συνεχόμενο μήνα και όσον αφορά τους τεχνικούς παράγοντες και τη λογική της αγοράς, είναι καιρός οι τιμές να αρχίσουν να αυξάνονται, δήλωσε η κορυφαία αναλυτής της Freedom Finance Global Natalya Milchakova. «Οι θεμελιώδεις παράγοντες μπορεί να αναμένεται να στραφούν προς την ανάπτυξη στις αρχές Οκτωβρίου, επειδή ο ΟΠΕΚ+ θα σταματήσει να αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου και θα μειώσει ξανά την παραγωγή», σημείωσε ο αναλυτής.

«Οι δραστηριότητες του ΟΠΕΚ+ είναι ένας πραγματικά ισχυρός παράγοντας που μπορεί να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου από το τρέχον επίπεδο», επισημαίνει ο αναλυτής της Finam Alexander Potavin. "Η τιμή του αργού Brent παραμένει επί του παρόντος κάτω από τα 90 $ ανά βαρέλι και ο όμιλος μπορεί κάλλιστα να αναμένεται να κάνει μια κίνηση για να μειώσει τις προμήθειες πετρελαίου στην αγορά. Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ μείωσαν ήδη την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 50.000 βαρέλια τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούνιο", διευκρίνισε ο Potavin.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου τους επόμενους μήνες είναι μια πιθανή αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στην Κίνα, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας Alexander Frolov. Μπορεί να συμβεί εάν η Κίνα χαλαρώσει τους περιορισμούς του κορωνοϊού, πρόσθεσε. Εξάλλου, εάν η Δύση εισαγάγει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, θα βλάψει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην παγκόσμια αγορά, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου, τόνισε ο οικονομικός αναλυτής της BitRiver, Vladislav Antonov.

 

Rossiyskaya Gazeta: Η Apple αναγκάζει τους Ρώσους χρήστες να μετακινηθούν σε Android

Η Apple έχει αφαιρέσει από το AppStore μια σειρά από εφαρμογές που ανήκουν στην εταιρεία VK, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής VKontakte του πιο δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου της Ρωσίας. Είναι απίθανο να επηρεάσει τη λειτουργία των εφαρμογών που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά οι χρήστες δεν θα μπορούν να τις ενημερώσουν ή να τις επανεγκαταστήσουν. Οι ειδικοί αναμένουν ότι η κίνηση της Apple θα ενισχύσει τη μετανάστευση των Ρώσων στο Android.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Πολιτική Πληροφοριών, Anton Gorelkin, πιστεύει ότι η Apple θέλει να δημιουργήσει την πιο άβολη κατάσταση για τους Ρώσους. "Ανεξάρτητα από το ποιος μπορεί να είναι ο επίσημος λόγος πίσω από την αφαίρεση (και η Apple είναι πολύ πιθανό να επικαλεστεί κυρώσεις), συνειδητοποιούμε ότι ο κύριος στόχος είναι να προκαλέσουμε τη μεγαλύτερη δυσφορία στους Ρώσους χρήστες iPhone. Ο πόλεμος πληροφοριών δεν αφορά μόνο τις ψεύτικες ειδήσεις. αφορά επίσης αυτού του είδους την πίεση που περιλαμβάνει τεχνολογικά μονοπώλια», σημείωσε ο νομοθέτης.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το οικοσύστημα της Apple θα υποφέρει περισσότερο στην παρούσα κατάσταση, καθώς χάνει την αξία του για τους Ρώσους υπηκόους με κάθε τέτοια κίνηση. "Όσον αφορά τους χρήστες, θέλοντας ή μη, θα μετακινηθούν σιγά σιγά σε smartphone Android, έτσι ώστε η δημοτικότητα του συστήματος iOS στη Ρωσία να συνεχίσει να μειώνεται. Η πλατφόρμα είναι ελκυστική για τους διαφημιστές, αλλά απλώς αναγκάζονται να μετακινηθούν στο Android", δήλωσε η Mobile Research. Ο επικεφαλής αναλυτής του Ομίλου Έλνταρ Μουρταζίν τόνισε.

Οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι ως αποτέλεσμα, η ελκυστικότητα των συσκευών Apple θα εξασθενίσει, επειδή δεν υποστηρίζουν πλέον την πλειονότητα των πιο δημοφιλών υπηρεσιών στη Ρωσία. "Είναι δυνατό να φέρουμε gadget της Apple στη Ρωσία μέσω του συστήματος παράλληλης εισαγωγής. Μένει όμως να δούμε ποιος τα χρειάζεται τώρα", δήλωσε ένας από τους παράγοντες της αγοράς.

https://tass.com/pressreview/1514469

Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό: Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο.

  Ο Άγιος Νεκτάριος για τον Ελληνισμό:  Το ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ κείμενο. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ. Ἑλληνικὴ φιλοσοφία.  Δυὸ λέξεις· ἀλλὰ λέξεις...